Saját bőrsejtjeikkel gyógyulhatnak a jövőben rákbetegek

Bőrsejtekből kiindulva sikerült laboratóriumban létrehozni olyan immunsejteket, amelyek felhasználhatók a daganatos sejtek elleni harcban - ismertette oxfordi kutatók eredményét a BBC hírportálja (www.bbc.co.uk).

rák, össejt, immunrendszer, Å‘ssejt | MTI Hírek 2011 ;8
Az emberi test saját immunrendszere erejének felhasználása új utat nyithat a rák elleni küzdelemben.

Az elsőként a Gene Therapy című szakfolyóiratban közzétett tanulmányban az immunrendszer úgynevezett dendritikus sejtjeire összpontosítottak. Ezek a csontvelőben kifejlődő sejtek a fehérvérsejtek mindössze ezredrészét teszik ki, és az elsők között találkoznak a szervezetet megtámadó kórokozókkal, ezért az immunválasz elindításában kulcsszerepet töltenek be.

Éretlen állapotukban ezek a sejtek még nem szakosodnak egy bizonyos típusú ellenségre. Amikor azonban elfognak például egy tumormarkert, feldolgozzák, megsemmisítik és jellemző darabkáit "felmutatják" membránjukon. Az antigének ilyen "bemutatása" közli az immunrendszer felelős sejtjeivel, hogy milyen típusú sejteket vegyenek célba.

Paul Fairchild, az Oxfordi Őssejt Intézet munkatársa elmondta, hogy kutatócsoportja az őssejt-technológia eredményeit használta fel, amikor páciensek bőréből új dendritikus sejteket hoztak létre.

Utóbbiak a melanoma sejtjei ellen irányuló támadást váltották ki a Melan-A jelű marker felhasználásával. A laboratóriumi kísérletekben a dendritikus sejtek egyaránt képesek voltak aktiválni az antitesteket gyártó és a ráksejteket ölő immunsejteket.
| rák, őssejt, immunrendszer
2011-11-14 14:05:31
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop