Növeli bizonyos ráktípusok előfordulási esélyét a fiatalkori túlsúly

A fiatal felnőttként elhízott emberek körében gyakrabban fordul elő emlőrák vagy vesedaganat idősebb korban. Ezt az összefüggést a későbbi súlyvesztés már nem befolyásolja.

rák, túlsúly, túlsúly | MTI Hírek 2012 ;9 | Matos, L.
A fiatal felnőttkori súlytöbblet egy amerikai óriásvizsgálat tanúsága szerint eddig korábban nem ismert veszélyeket is hordoz: körükben nagyobb esélye bizonyos rosszindulatú megbetegedéseknek.

A kutatók az Atherosclerosis Risk in Communities (ARIC) elnevezésű óriásvizsgálat adataival dolgoztak. Az Egyesült Államokban összesen 15 762, 45-64 éves ember vett részt a kutatásban, melyben mind az egészségi állapotot, mind az életkörülményeket felmérték.

Az ARIC résztvevőit háromévenként vizsgálták meg. Az állapotváltozások adataiból Xuesong Han és munkatársai a vizsgálati alanyok 25 éves kor után végbemenő testsúlyváltozását vetették össze bizonyos daganatos megbetegedések - emlőrák, méhnyálkahártya-daganat, vastagbél-, vese-, hasnyálmirigy- és nyelőcsőrák - megjelenésével.

Eredményeik szerint e rosszindulatú daganatfélék előfordulása a 25 esztendős korban mért testsúlyhoz képest - a testtömegindex öt egységnyi növekedése esetén - átlag kilenc százalékkal növekedett. Azok, akik 25 évesen kövérek voltak, bárhogy is változott a testsúlyuk később, ötször nagyobb eséllyel kaptak nyelőcsőrákot, mint a huszonévesen normál súlyúak.

"A rák lassú, krónikus betegség és ez a vizsgálat arra utal, hogy a korai felnőttkor kritikus időszak lehet az élet későbbi időszakában a rosszindulatú daganatok kifejlődésére" - mondta a vizsgálat vezetője. A nagy érdeklődést kiváltó adatokat az Amerikai Rákkutató Intézet konferenciáján ismertették.
| rák, túlsúly
2012-01-10 14:17:55
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop