Remény új rákgyógyszerre

Régóta tudott, hogy a ráksejtek „édesszájúak”, azaz glükózt használnak energiaforrásként és osztódásukhoz építőanyagként. A Johns Hopkins-egyetem kutatói a közelmúltban kimutatták, hogy a B-sejteknek nevezett nyirokmirigy-ráksejtek glükóz híján azonban a glutamint is tudják hasznosítani a túléléshez és az osztódáshoz, különösen kevés oxigén mellett.

rák, gyógyszer, cukor | InforMed Hírek10   InforMed | Dobos, L.
Dr. Anne Le, a kutatás vezetője szerint eredményük az új rákterápiák kidolgozásánál bír nagy jelentőséggel. Bebizonyították ugyanis, hogy a B-sejtek szaporodását a glutamináz nevű glutamin-enzim gátlásával lehet megakadályozni.

A glükóz oxidációjának klasszikus útja a trikarboxilsav-ciklus (TCA), dr. Le és munkatársainak kísérletei során azonban bebizonyosodott, hogy glükóz hiányában a B-sejtek a glutamint oxidálják.

Azt is kimutatták, hogy ha kevés az oxigén, fokozódik a glutaminnak glutathionná való átalakulása, az utóbbi szabályozza az egészséges sejtekre káros, kémiailag reaktív molekulák felgyülemlését. Laboratóriumi körülmények között, ha a kutatók gátolták a glutaminázt, megállt a rákos B-sejtek szaporodása.

A rákos sejtek burjánzása és túlélése szempontjából fontos a TCA-ciklus rugalmassága, azaz, hogy mind a glutamint mind a glükózt tudja hasznosítani.

A kutatók azt remélik, hogy eredményeikkel újabb gyógyszer kifejlesztéséhez járulnak hozzá.

WebMD
| rák, gyógyszer, cukor
2012-01-27 06:50:40
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop