Összetettebb az eddig feltételezettnél a rákos daganatok génmutációja

Ha a daganatból csak egy helyről vesznek mintát, annak genetikai elemzése nem ad teljes képet, így előfordulhat, hogy a célzott rákgyógyszer nem éri el hatását - állapították meg tumorminták génmódosulatainak elemzésével brit kutatók.

rák, daganat, génmutáció | MTI Hírek 2012 ;9
Tanulmányukban úgy találták, hogy több genetikai különbözőség van, mint hasonlóság egy adott tumor különböző helyeiről vett minták között, és még további géneltérések tapasztalhatók a másodlagos daganatokban.

A New England Journal of Medicine (NEJM) című amerikai orvosi folyóiratban ismertetett tanulmány az első, amelyben ugyanazon daganat különböző részeiből vett minták teljes körű genetikai elemzését végezték el.

Tanulmányukba négy vesedaganattal diagnosztizált pácienst vontak be, akiktől mintákat vettek egyrészt az elsődleges tumor különböző részeiből, másrészt áttétképzés esetén a másodlagos daganatból, az érintett szervből.

Az elemzésből kiderült, hogy a génhibák kétharmada eltérő volt az ugyanazon tumorból származó mintákban, a másodlagos daganatokból vett mintákban pedig még további eltérő génhibára bukkantak.

Charles Swanton kutatásvezető, a University College London munkatársa sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy "különlegesen nagy változatosságot" fedeztek fel genetikai szinten az ugyanazon pácienstől vett tumormintákban, ezekben több különbséget találtak, mint hasonlóságot.
| rák, daganat, génmutáció
2012-03-08 20:52:30

Web Design & Development Prowebshop