A rák diagnózisa sokaknak jelent elviselhetetlen terhet

Kiugróan magas az öngyilkosságok és a halállal végződő szívrohamok aránya a rákkal frissen diagnosztizált páciensek körében - állapították meg svéd kutatók.

rák, diagnózis, öngyilkosság | MTI Hírek 2012 ;9
A stockholmi Karolinska Intézet munkatársai több mint 6 millió svéd egészségét követték nyomon 2001 és 2006 között, akik közül 500 ezernél több embert ebben az időszakban diagnosztizáltak daganatos betegséggel.

Az adatok elemzéséből az derült ki, hogy bár a diagnózis utáni napokban a pácienseknek csak kis hányada vetett véget életének, mégis 12-szeres volt körükben az öngyilkosságok aránya azokhoz képest, akiknél nem állapítottak meg rákot.

"Hasonlóan, a szívérrendszeri halálozás kockázata hatszor nagyobb volt a diagnózist követő héten és háromszor nagyobb az első hónapban a rák diagnózisát követően azokhoz képest, akiknél nem állapítottak meg daganatos betegséget" - ismertette közleményében a Karolinska.

A kockázat kiugrása a rossz prognózisú rosszindulatú tumoroknál, például a tüdő- és a hasnyálmirigyráknál volt a legerőteljesebb, míg a legenyhébb a bőrrák diagnózisát követően.

Fang Fang kutatásvezető és csoportja dolgozatát a New England Journal of Medicine (NEJM) című orvosi folyóirat legfrissebb számában tette közzé.
| rák, diagnózis, öngyilkosság
2012-04-10 05:55:52

Web Design & Development Prowebshop