Elkészült a gyerekkori rákok eddigi legrészletesebb genetikai adatbázisa

Az eddigi legrészletesebb genetikai adatbázist tették közzé amerikai kutatók a Nature Genetics című szakfolyóiratban a gyerekkori rákokról.

genetika, genetikai adatbázis, rák | MTI Hírek 2012 ;9
Adatbázisukhoz - amely új terápiás felfedezésekhez vezethet - 260 fiatal rákbeteg páciens teljes genomját térképezték fel a projekt résztvevői. A normálisan működő és a rákos sejtek közötti különbségek feltárása egyes halálos rákok esetében a kialakulásának okát is tisztázta, új kezelési lehetőséget fedett fel a munka például egy ritka gyerekkori szemráknál, a retinoblasztómánál.

A projekt - amelyet 2010-ben indított útjára a Washington Egyetem orvosi kara és a St. Jude Gyermekkórház magánbefektetők segítségével - jelentős előrelépést hozott az agytörzset és a vérképző rendszert érintő gyerekkori rákok megismerésében is - számolt be róla a BBC hírportálja (www.bbc.co.uk).

A kutatók világszerte hozzáférhetnek majd az adatbázishoz a The European Genome-phenome Archive (Európai Genom-fenom Archívum) elnevezésű kezdeményezés honlapján (www.ebi.ac.uk/ega/organisations).

(A humán fenom projekt az egyéni különbségek, a fenotípusok genetikai hátterét vizsgálja.)
| rák, genetika, genetikai adatbázis
2012-05-30 15:18:39
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop