Alfa foetoprotein

terhesség, alfa-fötoprotein, alfa-fotoprotein, alfa-fötoprotein | Az Orvos válaszol - Dr. Szendei Katalin   InforMed | Szendei, K.

Kérem, közöljék, hogy az onkológiában mi okozza az alfa foeto protein szint emelkedését, és mi ennek a jelentősége?

Az alfa - foetoprotein a magzati máj és vese által termelt fehérje, de májrákos, petefészek és hererákos, valamint fiatal tobozmirigyrákos betegek véréből is kimutatható (a foetus az magzatot jelent, tehát a név magzati fehérjét jelent csupán).

Általában valószínűleg igaz, hogy a daganatsejtek felszínén olyan molekulák vannak, melyek a normális sejteken nincsenek. Ezek a szervezet immunrendszere számára idegenek, ami azzal jár, hogy az immunrendszer elindítja az eltávolításukat.Ezek a molekulák (antigének) a sejtfelfelszínről leszakadva a keringésbe juthatnak. A vérből kimutathatók.

Amennyiben az antigén összefüggésbe hozható bármely daganatos megbetegedéssel, a vérből történő kimutatása esetleg a daganat jelenlétére utalhat, illetve mennyiségének csökkenésére, a sikeres daganatterápia jelzője lehet. Ezeket az antigéneket a szaknyelv tumor-markernek (daganatjelzőnek nevezi).

Ilyen az -alfa-foetoproteinen kivül a prosztata specifikus antigén (PSA), valamint a carcinoembrionalis antigén (CEA) is. Mivel egészséges emberben is gyakran kimutathatók, ezért sajnos rákszűrésre a jelenleg ismert tumormarkerek. még nem alkalmasak. Azonban igen hasznosak a rákkezelés eredményének megítélésében.

A válaszok az orvos és beteg személyes találkozását, illetve az orvosi vizsgálatot nem pótolják!

| terhesség, alfa-fötoprotein
2002-07-11 13:56:32

Web Design & Development Prowebshop