Rákkutatás: A vér elemzése pontosabb lehet, mint a biopszia

Egy vizsgálat során kiderült, hogy egy egyszerű vérminta elemzésével gyakrabban találtak a tudósok rákot okozó mutációkat, mint biopsziával.

rák, rákkutatás, személyre szabott gyógyszer | InforMed Hírek11   InforMed | Dobos, L.

A Bayer AG egyik gyógyszerének vizsgálatakor a kutatók rákot okozó mutációkat keresve gyomor-bélrendszeri tumoros betegek vér- és szövetmintáit elemezték. Arra a következtetésre jutottak, hogy ezek a mutáns sejtek a vérmintákban jobban megtalálhatók, mint a biopsziával kinyert szövetmintákban.

Mivel a rákkutatás egyre inkább a betegség genetikai okaira összpontosít, a kutatóknak jobb eszközökre van szükségük az egyes betegek mutációinak meghatározásánál – mondja George Demetri, a Dana-Farber Intézet és a Harvard igazgatója, a kutatás vezetője.

A felhasznált ún. BEAMing technológia eléggé érzékeny ahhoz, hogy még a ritka mutációkat is ki lehessen vele mutatni, amelyek a tumorokból származó szabad DNS alakjában keringenek a vérben. Demetri szerint a szűrésre alkalmas technológia 10 éven belül a rákbetegek kezelésének standard része lehet.

Az eljárásnak természetesen vannak korlátai is. Csak az elvárt mutációkat deríti fel, a rák ismeretlen okait nem. A kutatók ezért most újabb és újabb technológiákkal kísérleteznek.

A kutatásoktól azt várják a szakemberek, hogy pontosabban, személyre szabottan kaphassa meg minden egyes beteg a neki legmegfelelőbb gyógyszert.

newsmax

| rák, rákkutatás, személyre szabott gyógyszer
2013-05-30 09:49:04
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop