A rákbetegek és a düh

A rákbetegek többsége a betegség bizonyos fázisában haragot, sőt, dühöt érez. És ami még rosszabb, bűntudata van, amiért dühös, ráadásul nem is tudja, mit kezdjen az érzéseivel.

rák, düh, lelki egészség, bűntudat, düh, bűntudat | InforMed Hírek11   InforMed | Dobos, L.

A düh teljesen normális érzelmi reakció, amikor valaki szembesül a diagnózissal, majd a kezeléssel és a kezelés utáni élettel. A rák mindenkinek nagy és leginkább váratlan törést jelent az életében. Váratlanok az átélt érzések is: a sokk, a bűntudat, a harag, a félelem, a szomorúság és a depresszió mind megjelenhet az érzelmi hullámvasúton.

A legnehezebb megbirkózni a haraggal, a dühvel, különösen, ha valaki általában nem haragos természetű, mert akkor még új is ez az érzés. Hasonlóképpen tanácstalanok a rokonok, barátok is. Fiatalabbak esetében a környezet is jobban tudomásul veszi a dühöt, hiszen óriási igazságtalanságnak tűnik a betegség.

Néhány jó tanács:

Teljesen normális dolog, ha valaki ilyenkor dühös, ne is próbáljuk meg elnyomni ezt az érzést. Jobb felismerni és kifejezni az érzelmeket, mint magunkba fojtani. Próbáljuk meg a düh erős energiáját valami pozitív dolog felé fordítani - ilyen például az írás, a testedzés, a golf, a festés, a kötés-horgolás.

Magyarázzuk meg a családunknak és szeretteinknek, hogy igenis dühösek vagyunk, de nem azért, amit ők tettek vagy mondtak, csak éppen le kell valahogy vezetnünk a dühünket. Biztos ők is előállnak majd valami jó ötlettel.

Segíthet, ha leírjuk az érzéseinket, vagy valamilyen támogató, önsegítő csoportba járunk.

Kapcsolódó rovatok:
Lelki egészség, önismeret, stressz
Depresszió és mánia
Emlőrák
Női nemi szervek daganatai
Tüdőrák
Prosztatarák


Forrás: Mayo Clinic

| rák, düh, lelki egészség, bűntudat
2013-06-23 07:48:16
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop