Az Alzheimer-kórosoknál kisebb a rák kockázata

Az Alzheimer-kórral sújtott embereknél kisebb a rák kockázata, mint más időseknél, és ez fordítva is igaz, az idős rákbetegeknél kisebb az Alzheimer-kór kialakulásának esélye - mutatta ki egy új tanulmány Olaszországban.

Alzheimer-kór, rák, daganat | MTI Hírek10
"A rákot és az Alzheimer-kórt eddig egymástól függetlenül kutatták. A rosszindulatú daganatról szerzett ismereteink segíthetik az Alzheimer jobb megértését, és ez fordítva is igaz lehet" - közölte Massimo Musicco, a kutatás vezetője, az olasz Nemzeti Kutatási Tanács milánói Biomedikai Technológiai Intézetének munkatársa a Neurology című szaklapban megjelent tanulmányban.

A tudósok 204 000 észak-olaszországi lakos esetében vizsgálták meg, hogy diagnosztizáltak-e náluk Alzheimer-kórt vagy rákot 60 éves koruktól kezdve.

A 2004 és 2009 közötti időszakban közülük valamivel több mint 21 000-nél találtak daganatot, mintegy 3000 esetben pedig Alzheimer-kórt. Összesen 161 személy szenvedett mindkét betegségben.

A kutatók életkor és nem alapján végzett előzetes becslései alapján rákosok közül 246-nál vártak volna Alzheimer-kórt, és az alzheimeres csoportban 281-nél rákot. A valós arány azonban ennél alacsonyabb volt: a rákbetegek körében 35 százalékkal kisebb volt az Alzheimer-kór, az Alzheimer-kórosoknál pedig 43 százalékkal a daganat kialakulásának kockázata, mint a többi hasonló korúnál.

A tudósok szerint néhány gén mind az idegrendszert, mind a rákos növekedést, valamint az őket összekötő utakat is befolyásolja, ez megmagyarázhatja a két betegség közötti váratlan, fordított összefüggést.

"Meggyőző adatok állnak rendelkezésre arról, hogy a Parkinson-kórosoknál kisebb a rák kockázata, és hasonlót találtak a skizofrénia és az Alzheimer-kór esetében is, ám nem sikerült kizárni, hogy vajon azért nem diagnosztizálták-e a betegeknél a másik kórt is, mert erre a haláluk miatt nem volt idő" - fűzte hozzá Jane Driver, aki a bostoni Brigham és Női Kórházban tanulmányozza az öregedést.

Az olasz kutatás erre is választ adott: az Alzheimer-kórral diagnosztizált betegek között már a betegség jelentkezése előtt is kisebb volt a rák kockázata, és hasonlóképpen, a rákos betegeknél már a daganat kialakulása előtt kevésbé volt valószínű a súlyos emlékezetvesztéssel járó kór.

"A két betegség, úgy tűnik, valójában az emberi szervezet öregedésével kapcsolatos. A rákot elképzelhetjük úgy, mint a sejtek irányíthatatlan növekedési hajlamát, miközben az Alzheimer-kórnál éppen az ellenkezője történik: az idegsejtek képtelenek lesznek a reprodukcióra" - magyarázta Musicco.

A tanulmány nem igazolta, hogy az egyik betegség védelmet nyújtana a másik ellen. "Ez nem jelenti azt, hogy a rákos betegnek nem kell többé az Alzheimer-kórtól tartania, és fordítva sem igaz. Ám ha tovább kutatják a kisebb kockázat okait, jó eséllyel juthatunk tökéletesen új gyógymódokhoz" - fűzte hozzá Driver.
| Alzheimer-kór, rák, daganat
2013-07-16 00:19:03
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop