Ha a rák kiújul

Ha kiújul a rák, visszatér az eredeti betegség diagnózisa idején átélt megdöbbenés és félelem, csakúgy, mint a bizonytalanság. Ezek az érzések teljesen normálisak, sokszor még nagyobb is a kétségbeesés, mint első alkalommal.

daganat, rák, kiújulás | InforMed Hírek11   InforMed | Dobos, L.

Mit jelent az, hogy a betegség kiújul?

Akkor beszélünk kiújulásról, ha egy tünetmentes időszak után ismét jelentkezik a rákbetegség, Oka, hogy bármilyen alapos volt is a kezelés, néhány beteg sejt életben maradt. Ezek a sejtek lehetnek az eredeti helyen, de lehetnek a test más részén is. Valószínűleg egy ideig szunnyadtak, majd egyszer csak osztódni kezdtek.
A kiújulás azt jelenti, hogy ugyanaz a betegség tér vissza. Nagyon ritka az ún. második primer tumor, amikor az új betegség nem áll kapcsolatban a régivel.

Hol újulhat ki a rák?

Helyi kiújuláskor a rák az eredeti helyén tér vissza, vagy nagyon közel ahhoz, de még nem terjedt ki a nyirokcsomókra. A regionális kiújulásnál már a nyirokcsomók is érintettek, a távoli kiújulás pedig valójában áttétet jelent.
Az eredeti rák típusától és stádiumától függ, hogy hol tér vissza ismét a betegség. Vannak bizonyos rákfajtákra jellemző kiújulási helyek.

Hogyan diagnosztizálják a kiújulást?

Éppen úgy, mint bármilyen más rákbetegséget. A gyanú felmerülhet egyes laboreredmények miatt, vagy maga a beteg veszi észre a tüneteket. Az utolsó kezelés után az onkológus általában előre jelzi, milyen kontrollvizsgálatok várhatók és milyen időközönként. Fontos a vizsgálatokon megjelenni, mert a korán észrevett lokális kiújulás jó eséllyel gyógyítható,. A távoli kiújulások már valamivel rosszabb eséllyel kezelhetők.

Hogyan lehet megbirkózni a rák kiújulásával?

Sok betegnél ugyanazok az érzések térnek vissza, mint az első diagnózis hallatán. Bár egyszer már átélte valaki ezeket, másodszorra sem könnyebb. Leggyakrabban kétségbeesés, kétely, düh és fáradtság, kimerültség tapasztalható.

Valamennyi érzés helyénvaló, de ez nem jelenti azt, hogy semmit sem lehet tenni ellenük. Gondoljon vissza, hogy mi segített az első alkalommal, a bevált mechanizmusok minden bizonnyal most is hasznosak lesznek.

A pozitívumok közé sorolható, hogy a beteg már többet tud a betegségről, a kezelési lehetőségekről, és ez csökkentheti a szorongást. Az is fontos, hogy szoros kapcsolat alakult ki az orvossal, ismeri a kórház vagy klinika személyzetét, szokásait.

Ne féljen érzéseiről beszélni orvosának, a beszélgetés megkönnyíti a helyzet megértését és a döntést is a kezelésről.

Kapcsolódó rovatok:
Tüdőrák
Prosztatarák
Emlőrák
Női nemiszervek daganatai
Bőrrákok és rákelőző állapotok
Gyomorrák, nyelőcsőrák, vastagbélrák, végbélrák


Forrás: Mayo Clinic

| daganat, rák, kiújulás
2013-09-26 07:15:53

Web Design & Development Prowebshop