Rák és a jóga

Egy a közelmúltban lezajlott vizsgálat szerint a rákból gyógyultak jobban tudnak aludni, és nincs szükségük altatóra, ha jógáznak. Felmérések szerint a rákot túlélők 30-90 százaléka panaszkodik alvászavarokra.

joga, rák, alvás | InforMed Hírek11   InforMed | Dobos, L.

A rákbetegek rossz alvásáért elsősorban a diagnózissal kapcsolatos szorongás a felelős, de szerepet játszanak más egészségi problémák, valamint a kezelések (kemoterápia, sugárkezelés, műtéti beavatkozás és hormonterápia) mellékhatásai is.

A New York-i Rochester-egyetem rákközpontjában végzett vizsgálatban 410 nőbeteg vett részt, átlagéletkoruk 54 év volt, háromnegyedüket emlőrákkal kezelték.

A résztvevőket véletlenszerűen osztották két csoportba, az egyik hetente kétszer 75 percet jógázott, a másik csoport csak a standard kezeléseket kapta. A kutatók a négyhetes vizsgálat előtt és után felmérték a résztvevők alvásminőségét. A kontrollcsoporthoz képest a jógázó csoport tagjai jobban és többet tudtak aludni, de ami talán még fontosabb, heti átlagban 21 százalékkal kevesebb altatót szedtek, mint a másik csoportban.

Szakemberek szerint a jógának a fentieken kívül az is az előnye, hogy akár otthon is végezhető és olcsó.

Yahoo Health

| jóga, rák, alvás
2013-10-07 10:42:38
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop