A világ első rákgyógyító nanorobotját fejlesztették ki Dél-Koreában

A világ első rákfelismerő és -gyógyító nanorobotját fejlesztették ki dél-koreai tudósok - jelentette be hétfőn a dél-koreai tudományok minisztériuma.

rákgyógyítás, nanorobot, mikróba, rák | InforMed Hírek11   InforMed | MTI

A Csonam Egyetem kutatócsoportja génmódosított baktériumokat használt, melyek a rákos sejtek környezetében túlzottan termelődő speciális anyagokra vagy fehérjékre (mint például a VEGF, vagyis a vaszkuláris endoteliális növekedési faktor) képesek rátalálni - adta hírül a dél-koreai Tudományos, Informatikai és Tervezési Minisztérium.

Ha az anyagokat felismerték, baktériumok egy 3 mikrométeres (a méter milliomod része) robotot indítanak be, mely a rákos sejtekhez érve automatikusan gyógyszerrel permetezi be őket. "A kutatás új utat kínál a rák diagnózisára és gyógyítására: a nanoméretű robot képes aktívan mozogni, sőt a rákellenes gyógyszereket egyenesen a daganatsejtekhez tudja juttatni. Ez a világ első, aktív orvosi kezelést végző nanorobotja" - olvasható a minisztérium sajtóközleményében.

A laboratóriumi tesztek eredményei szerint a nanorobot csak a daganatok egy bizonyos "tömörnek" nevezett fajtáinak - például mellrák, vastagbélrák és végbélrák - kimutatására képes, ám kidolgozói úgy vélik, a készülék továbbfejleszthető, hogy korábbi stádiumukban felismerje és gyógyítsa a rák különböző típusait.

Az új technológiát és a Bakteriobotnak nevezett nanorobotot már több tucat országban, köztük az Egyesült Államokban, Japánban és az Európai Unió minden országában engedélyezték.

A baktériumalapú mikrorobotot felhasználó daganatfelismerő és -gyógyító kutatást a Scientific Reports tudományos portál ismertette.

| rákgyógyítás, nanorobot, mikróba, rák
2013-12-16 22:03:25
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop