Időzített kemoterápiás gyógyszeradagolás

Az MIT kutatói olyan új rákgyógyászati eljárást fejlesztettek ki, amely elpusztítja a ráksejteket, lefegyverezve előbb a védekező rendszerüket, és csak utána adagolja a DNS-t károsító anyagot.

rák, gyógyszer, Doxorubicin, erlotinib, kemoterápia | InforMed Hírek12   InforMed

A kutatók egérkísérletekben bemutatták, hogy ezzel a módszerrel, amelynek során a nanorészecske időbeli eltéréssel bocsájtja ki a kétféle gyógyszert, drámaian zsugorodott a tüdő- és az emlődaganat mérete.

Michael Yeffe és Paula Hammond professzorok a Science Signaling online verziójában írják le eredményeiket.

Az orvosok jelenleg azért adnak két- vagy többféle kemoterápiás szert a betegeknek, hogy így sikeresebben tudják elpusztítania daganatsejteket, mint ha csak egyféle megoldást alkalmaznának. Több vizsgálat is elemezte már az együttes adagolásban jól működő gyógyszereket, és Yaffe professzor egy 2012-es tanulmányában rámutatott az időzítés fontosságára is.

A vizsgálatban bemutatták, hogy az erlotinib elzárja az elszabadult tumornövekedést elősegítő egyik útvonalat, és az így előkészített tumorsejtek érzékenyebbé váltak a DNS-t károsító gyógyszer, a doxorubicin iránt.

Az ún. EGF-receptor nevű fehérjét megcélzó erlotinibet az FDA hasnyálmirigy- és egyes tüdőrák-típusok kezelésére törzskönyvezte, míg a doxorubicint más esetekben is alkalmazzák, pl. leukémia, limfóma, hólyag-, emlő- és petefészekrákban.

A két gyógyszer időbeli eltéréssel történő adagolása különösen hatásosnak bizonyult az emlőrák ún. tripla negatív fajtájánál – ahol nem aktiválódnak az ösztrogén-, a progeszteron- és a HER2 receptorok. Az emlőrákok 16 százalékáért felelős tripla negatív emlőrák sokkal agresszívebb a többinél, és inkább a fiatalabb nőket sújtja.

Az egérkísérletek befejezése után megkezdődhetnek a klinikai humán vizsgálatok, és a kutatók remélik, hogy az eljárás más kemoterápiák esetében is hatásos lesz.

Forrás: ScienceDaily

| rák, gyógyszer, doxorubicin, erlotinib, kemoterápia
2014-05-26 19:17:50

Web Design & Development Prowebshop