Hirdetés
Az antioxidáns táplálék-kiegészítők nem alkalmasak a rák megelőzésére
A természetes élelmiszerekben és táplálék-kiegészítőkben található antioxidánsokról jó ideig azt hitték, hogy segítenek a rák elleni küzdelemben is. Ez a vélekedés megdőlni látszik egy új kutatás fényében.
A New England Journal of Medicine-ben megjelent tanulmányban a kutatók az antioxidánsok és a rák kapcsolatával foglalkozó korábbi vizsgálati eredményeket elemezték, hogy megállapítsák, miért nem csökkentette a rák kockázatát az antioxidánsok szedése.
Korábbi vizsgálatok szerint az antioxidánsok fokozott bevitele ellensúlyozhatja a reaktív oxigénnek (ROS) nevezett molekula hatását. Ennek a feltételezésnek az volt az alapja, hogy az ROS károsítja a sejteket és végső soron rákot okozhat, de az antioxidánsok megállíthatják ezt a folyamatot.
Bár néhány korábbi preklinikai vizsgálat alátámasztotta ezt a feltételezést – írják a szerzők -, az étrendi antioxidánsok nem csökkentették a rák előfordulását, sőt, egyes vizsgálatok még károsnak is találták az antioxidánsokat ebből a szempontból.
Úgy vélik, hogy az antioxidánsok a sejt nem megfelelő helyét célozzák meg, így nem tudják megállítani a sejtkárosodást, de az is lehet, hogy általában megállítják, viszont a rákos sejtek növekedését éppenséggel stimulálják.
Dr. Dana Simpler, baltimore-i belgyógyász szerint mindez távolról sem azt jelenti, hogy az antioxidánsok haszontalanok vagy károsak. A természetes élelmiszerekből történő bevitel biztonságos és hasznos, de a táplálék-kiegészítőkkel óvatosan kell bánni, különösen rákos betegek esetében.
livescience
2014-08-21 13:00:28