Gyógyító gyilkos sejtek

Daganatos sejteket alakítottak át immunsejtekké a Stanford Egyetem tudósai. A kutatást ismertető tanulmányt az Amerikai Tudományos Akadémia folyóirata, a Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) tette közzé.

immunsejt, daganat, Philadelphia-kormoszóma | InforMed Hírek13   InforMed | MTI

A B-sejtes akut limfoid leukémia, különösen a Philadelphia-kormoszómának nevezett génmutáció megléte esetén rendkívül agresszív forma, amelynél igen rosszak a betegek életkilátásai.

Más daganatellenes kezelések, így a kemoterápia is arra ösztönzi az immunrendszert, hogy vegye fel a harcot a daganatos sejtekkel, de a Stanford Egyetem kutatói megtalálták a módját, hogy a gyilkos sejteket gyógyító sejtekké változtassák át. A daganatos sejtek átprogramozása a leukémia gyógyításában kínál új utakat, de a specifikus gyógyszerek kifejlesztése még hosszú éveket vesz majd igénybe.

A felfedezés csaknem a véletlennek köszönhető. "Próbáltuk életben tartani a tumorsejt-tenyészeteket különböző tápszerek és növekedési faktorok adagolásával" - ismertette az előzményeket a kutatócsoport vezetője. A tenyészetet mikroszkóp alatt tanulmányozva figyeltek fel arra, hogy némely sejt makrofággá (falósejtté) alakult át.

Egy korábban olvasott tanulmány szerint az egereknél a B-limfociták előalakjai makrofágokká alakulnak át a gének átírását segítő fehérjék (transzkripciós faktorok) hatására. Ennek alapján arra a következtetésre jutottak, hogy a daganatos sejtek átalakulását a meghatározott DNS-szakaszokhoz kötődő "fehérjekoktél" idézte elő.

A leukémiás sejtek nemcsak olyan fehérvérsejtekké alakultak, amelyeknek az immunrendszerben a kórokozók megsemmisítése a feladata. Kémiai "lenyomatuk" alapján kinyomozzák és kiiktatják a daganatos sejteket is.

Mieloid és limfoid leukémiát különböztetnek meg attól függően, hogy a vérképzőszervek rosszindulatú daganatos betegsége a csontvelőből, vagy a nyirokcsomókból indul-e ki. A felszaporodó sejttípus alapján a limfoid leukémia lehet T- és B-sejtes. (A T-sejtek felelnek a sejtes immunitásért, a kórokozóhoz tapadva pusztítják el a betolakodókat, B-sejtek pedig a fajtaspecifikus ellenanyagokat termelik.)

A Philadelphia-kromoszóma egy rendellenes kicsi kromoszóma, a 9-es és a 22-es kromoszóma egy-egy szakaszának helycseréje okozza.

| immunsejt, daganat, Philadelphia-kormoszóma
2015-03-25 20:44:55

Web Design & Development Prowebshop