Kannabisz a rák ellen

A kannabisz lassíthatja egyes rákfajták burjánzását a haifai Technion egyetem kutatói értesült a Háárec című izraeli újság.

rák, kannabisz, marihuána, rákos sejt | InforMed Hírek13   InforMed | Shiri, Zs.; MTI

Az egyetem kutatói több tucat kannabisz féle hatását vizsgálták több száz különböző rákos sejtcsoport növekedésére, és első következtetéseik szerint az agydaganat és a mellrák gyógyításában hatékony lehet alkalmazása.

Izraelben orvosi célokra, a tünetek és a kezelések mellékhatásainak enyhítésére, már régóta felírhatják az orvosok gyógyászati célra a marihuánát, elsősorban hányingert csökkentő, az étvágyat serkentő, a krónikus fájdalmakat enyhítő és közérzetjavító hatásai miatt.

A Technion tudósai azonban az aktív gyógyhatását kezdték vizsgálni, vagyis azt, hogy képes-e segíteni a rákos sejtburjánzás megállítását, vagy csökkentését. A biológiai tanszék kísérletei egy évvel ezelőtt Dedi Meiri professzor vezetésével kezdődtek.

Meiri szakterülete a sejtek szerkezeti vázát képező citoszkeleton kutatása, amelynek fontos szerepe van a sejtosztódásban. „Megpróbáljuk megvizsgálni, hogy a kannabisz képes-e megakadályozni a rákos sejtek agresszívvé válását, hogy harcol-e a sejteken belül és képes-e elpusztítani azokat”- nyilatkozta a Háárecnek.

A kísérleteket támogatja az amerikai Cannabis Pharmaceuticals nevű gyógyszeripari vállalat is, amely a növényre alapozva fejleszt ki különböző gyógyszereket.

Noha a kutatás még kezdeti stádiumban van, és Meiri szívesebben nyilatkozna sikereiről egy-másfél év múlva, a Háárecnek elmondta, hogy kannabiszt alkalmazva sikerült „öngyilkosságra”, programozott sejthalálra késztetniük agydaganat sejteket.

Egyelőre nem értik a jelenség okát, de sikerült sejthalált előidézni mellrákos sejtekben is, és következetesen kutatják a többi rákfajtát is. Meiri egyelőre óvatosan fogalmaz, és abban reménykedik, hogy sikerülni fog segítenie öt-hat rákfajta kezelését is.

| rák, kannabisz, marihuána, rákos sejt
2015-04-10 23:27:10

Web Design & Development Prowebshop