13 évvel kialakulása előtt diagnosztizálható a rák?

A Harvard Egyetem és az Északnyugati Egyetem kutatói fedezték fel, hogy kicsiny, de jelentős változások mennek végbe a szervezetben már több mint egy évtizeddel azelőtt, hogy diagnosztizálnák a rákot.

rák, diagnosztika, daganat | InforMed Hírek13   InforMed | MTI

A kromoszómák végén lévő telomerek, amelyek megakadályozzák a DNS károsodását, jelentősen elkopnak azokban az emberekben, akiknél később daganatos betegség fejlődik ki.

A kutatócsoport 792 ember telomerjeit mérte meg 13 éven keresztül, 35-nél lépett fel különféle daganat, prosztatarák, bőrrák, tüdőrák és leukémia. A telomerek sokkal gyorsabban öregedtek, amit gyorsabb rövidülésük jelzett azoknál, akiknél kifejlődőben volt a daganat, de még nem diagnosztizálták. Minden betegnél, akinél rák alakult ki, a telomerek 15 évvel idősebbnek tűntek, mint az egészségeseknél. Ez a felgyorsult megállt három-négy évvel az előtt, hogy a rákot diagnosztizálták.

A folyamatok megfelelő vizsgálata alkalmas lesz különféle rákfajták diagnosztizálására.

A telomerek minden sejtosztódásnál rövidülnek. Minél öregebb egy ember, annál többször osztódnak a sejtek, és rövidülnek a telomerek. Mivel a rákos sejtek osztódnak és gyorsan nőnek, arra lehetne számítani, hogy a telomerek annyira megrövidülnek, hogy a sejtek megsemmisítik önmagukat. De nem ez történik, hanem a daganat eltéríti a telomer rövidülését azért, hogy képes legyen a burjánzásra.

A kutatók remélik, hogy ha rájönnek arra, miként téríti el a daganat a sejteket, akkor gyógymódokat is ki lehet fejleszteni: a rákos sejteket rávenni arra, hogy megsemmisítsék magukat anélkül, hogy az egészséges sejteket károsítanák.

A kutatást az Ebiomedicine online folyóiratban mutatták be.

The Telegraph

| rák, diagnosztika, daganat
2015-05-04 21:18:51

Web Design & Development Prowebshop