A rák és az éjszakai műszak

A hollandiai Erasmus Egyetem kutatói egérkísérletekben egyértelműen kimutatták, hogy a rendszertelen alvás rákot okoz. A Current Biology című tudományos folyóiratban közzétett tanulmányukban a szakemberek arra figyelmeztettek, hogy a váltott műszakban dolgozóknál gyakoribb a daganatos betegség.

váltott műszak, éjszakai műszak, rendszertelen alvás, rák, daganat | InforMed Hírek13   InforMed | MTI

A rendszertelen alvás miatt az állatok 20 százalékkal súlyosabbak is voltak annak ellenére, hogy ugyanannyit ettek, mint a kontrollcsoport.

Korábbi vizsgálatok szerint a váltott műszakban dolgozók és a légi utaskísérők körében éjszaka magasabb a betegségek kockázata. A kutatók feltételezése szerint ennek egyik oka, hogy a szervezet belső ritmusa, belső órája felborul.

A kutatók kimutatták, hogy hajlamosabbá váltak az egerek az emlőrák kifejlődésére, ha belső órájuk heti 12 órát késett egy éven át. Az egereknél általában 50 hét után alakult ki daganat, de azoknál az állatoknál, amelyek alvásrendjét megzavarták, a daganat nyolc héttel korábban fejlődött ki.

"Ez az első tanulmány, amely egyértelműen kimutatja a kapcsolatot a tartós fény-sötétség megfordulás és az emlőrák között" – írják a kutatók.

Hasonló hatásokat feltételezve az ember 10 kilogramm súlytöbbletre tehet szert, vagy a kockázati csoportba tartozó nőknél öt évvel korábban alakulhat ki daganat.

A kutatók úgy vélik, hogy soha nem lenne szabad váltott műszakban dolgozni azoknak a nőknek, akiknek családjában nagyobb az emlőrák kockázata. Ugyanakkor azt is elismerik, hogy további humán kutatások szükségesek ennek igazolására.

Kapcsolódó cikkek:
Az éjszakai munka káoszt okoz az emberi szervezetben
A hosszú távú éjszakai munka fokozza a mellrák kockázatát

| váltott műszak, éjszakai műszak, rendszertelen alvás, rák, daganat
2015-07-22 23:18:43

Web Design & Development Prowebshop