Implantátum állíthatja meg a ráksejtek terjedését

Apró, szivacsszerű implantátum söpörheti ki a ráksejteket a szervezetből. Az úttörő gyógymódot amerikai tudósok egereken tesztelték.

implantátum, ráksejt, daganat | InforMed Hírek13   InforMed | MTI

A szerves anyagból készült, mintegy öt milliméter átmérőjű eszközzel végzett kísérletek azt mutatták, hogy akár a hasi zsírszövetbe, akár a bőr alá ültették be, az implantátum felszívta a szervezetben keringő ráksejteket – a Nature Communications szaklapban ismertetett tanulmány szerint.

Az implantátum azt a folyamatot utánozza, amikor a test különböző részeinek immunsejtjei magukhoz vonzzák a daganatról leváló ráksejteket. Ezek az immunsejtek "letáboroznak" az implantátumon - ez a szervezet természetes válasza arra, ha idegentest kerül bele - és magukhoz vonzzák a ráksejteket.

A kísérletek kezdetén a kutatók "megjelölték" a daganatsejteket, hogy könnyen nyomon követhetők legyenek, majd speciális képalkotó technikával különbséget tudtak tenni a rákos és az egészséges sejtek között, ki tudták mutatni az implantátummal "elkapott" ráksejteket.

Megszámolták a vándorló daganatsejteket az egerek implantátumos és az implantátum nélküli csoportjában, és azt látták, hogy az eszköz egyrészt elfogta a beteg sejteket, másrészt csökkentette a szervezetben máshol lévő ráksejtek számát.

A kutatók hosszú ideje próbálják még korai stádiumban kimutatni a ráksejtek terjedését, vagyis az áttétek képződését, de a vérben kevés kering belőlük, így nehéz a nyomukra akadni.

A tanulmány vezető szerzője elmondta, hogy már tervezik a humán klinikai teszteket, és azt vizsgálják majd, hogy az emberi szervezetben is ilyen hatékony-e az implantátum, valamint biztonságos-e a kezelés.

A brit Rákkutató Intézet (Cancer Research UK) adatai alapján 10 rákos halálozásból kilenc esetben az áttét képződése bizonyult végzetesnek.

BBC News

| implantátum, ráksejt, daganat
2015-09-10 19:24:56
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop