Nanotechnika a rák ellen

A megfelelően magas hőmérséklet hatására közvetlenül a rákos daganatban felrobbanó mikroszkopikus "gránátokat" fejlesztenek a brit kutatók.

rák, daganat, nanotechnológia | InforMed Hírek13   InforMed | MTI

A szakemberek olyan liposzómákban gondolkodnak, amelyek a hőmérséklet növekedésének hatására közvetlenül a daganatban engedik ki "rakományukat", biztosítva, hogy a gyógyszerek kizárólag a ráksejteket támadják meg és ne okozzanak mellékhatást.

A manchesteri Nanomedicine Lab kutatói olyan liposzómákat terveztek, amelyek normális testhőmérsékleten vízállóak, de amikor a hőmérséklet 42 Celsius-fokra emelkedik, áteresztővé válnak.

A Manchesteri Egyetem professzoraként dolgozó Kostas Kostarelos szerint bőr-, fej-nyak rák esetén melegítőpárnát, míg a testben lévő daganatoknál orvosi szondákat vagy ultrahangot lehetne használni a tumor felmelegítésére.

Melanómás egereken végzett korai tesztek eredményei szerint "nagyobb mennyiségű" gyógyszer szívódott fel a tumorokba a hőre kioldó gránátok alkalmazásakor, aminek eredményeként "mérsékelten javultak" a halálozási mutatók. Humán teszteket is végeznek.

A kutatócsoport a brit Rákkutató Intézet eheti konferenciáján ismerteti az eredményeit. A konferenciát elnöklő Charles Swanton "a nanomedicina Szent Gráljának" nevezte a hőre robbanó liposzómákat, amelyek - véleménye szerint - egy sor új kezelési lehetőséget rejtenek magukban.

BBC

| rák, daganat, nanotechnológia
2015-11-02 18:59:57

Web Design & Development Prowebshop