Újabb lehetőségek a láthatáron a rák kezelésében

Magyar kutatók egy új módszer segítségével két olyan enzimrendszert azonosítottal, amelyek a kénhidrogén által szabályozott, sejten belüli jelátviteli folyamatokat irányítják. A kutatócsoport felfedezései új rákkezelési módokat tehetnek lehetővé.

rák, daganat, kénhidrogén | InforMed Hírek14   InforMed

Az elmúlt két évtized kutatásai során kiderült, hogy talán még a nitrogén monoxidnál is fontosabb a kénhidrogén: az agyműködésben, a vérnyomás-, a szív- és érrendszer, valamint az anyagcsere szabályozásában. (Az 1998-as orvosi Nobel díjat a nitrogén monoxid élettani funkciójának feltárásáért ítélték oda.). Számos más élettani hatása van, például gyulladás- és vérnyomáscsökkentő, illetve a férfiak szexuális működésére is hat.

A kénhidrogén a daganatképzésben is szerepet játszik. A közelmúltban kimutatták, hogy vastagbél-, tüdő-, és emlőrákban a ráksejtek a kénhidrogén sejtélettani funkcióit kihasználva védik magukat az immunrendszer ellen, és rendezkednek be a túlélésre, továbbá a daganatok érképzésében is, amellyel a daganatok számára a tápanyag utánpótlását, ezáltal a daganat növekedését lehetővé teszi.

A nemzetközi sajtóban megjelent hivatkozás:
A novel persulfide detection method reveals protein persulfide- and polysulfide-reducing functions of thioredoxin and glutathione systems | Science Advances


Forrás: Országos Onkológiai Intézet

| rák, daganat, kénhidrogén
2016-01-25 20:46:37
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop