Rákellenes immunterápia donorral

Egészséges donortól vett immunsejtekkel vette fel a harcot a rák ellen egy holland-norvég kutatócsoport, amely bebizonyította, az alapelv helytálló.

immunsejt, rák, daganat, DNS | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

A Holland Rákkutatási Intézet és az Oslói Egyetemi Kórház kutatói kimutatták, hogy ha a beteg saját immunsejtjei nem tudják felismerni és legyőzni a daganatot, másnak a sejtjei azonban képesek lehetnek erre - idézte a Medicalexpress.com a Science aktuális számában ismertetett tanulmányt.

A rák immunterápiás gyógyításában nagy előrelépést jelentő kutatásban a daganatsejtek mutáns DNS-ét juttatták egészséges donorok immunstimuláló sejtjeibe, ezzel sikerült az immunválaszt kiváltani.

Ezután a folyamatban részt vevő anyagokat visszaültették a donor immunsejtjeiből a rákos beteg immunsejtjeibe, így a kutatóknak sikerült "rávenniük" őket, hogy felismerjék a tumorsejteket.

A rendkívül gyorsan fejlődő immunterápiás rákgyógyítás olyan technológiákat kutat, amelyek a beteg szervezetének segítenek legyőzni a daganatot.

Több oka lehet, hogy az immunrendszer nem tudja megfékezni a ráksejteket. Egyrészt az immunsejteket sok "fék" tartja kordában, a fékeket blokkoló kezelési módokat most többféle emberi rák ellen tesztelik.

Másrészt egyes betegek immunrendszere nem ismeri fel a ráksejtek rendellenességét. Ilyen esetben a jobb felismerést segítő módszerekre fókuszálnak az immunterápiás kutatások.

A három beteg közreműködésével végzett vizsgálat kimutatta, hogy a donor segítségével kiváltott immunválasz alapelve helytálló, "azonban még sok kutatást kell elvégezni, amíg a betegeken segíthet az eljárás" - mondta Johanna Olweus, az Oslói Egyetemi Kórház tudósa.

| immunsejt, rák, daganat, DNS
2016-05-22 11:08:01

Web Design & Development Prowebshop