A dohányzás okozza minden negyedik rákbeteg halálát

A dohányzás áll minden negyedik daganatos betegség okozta elhalálozás mögött az Egyesült Államokban. A cigarettának tulajdonítható legmagasabb halálozási arányt az ország déli államaiban mutatták ki, ahol a dohányzás általánosabb és a tilalma kevésbé szigorú.

dohányzás, rák, cigaretta, halálozás | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

Az Amerikai Ráktársaság szakemberi tanulmányukban a 2014. évi közegészségügyi adatokat elemezték a dohányzás arányairól és a vele összefüggésbe hozható 12 ráktípusból - köztük a tüdő-, gyomor-, gége-, bél-, hasnyálmirigy- és májrákból, valamint a leukémiából - eredő halálozásról. A kutatók megbecsülték, hány daganatos betegség okozta halálozás hozható összefüggésbe a dohányzással és összevetették az összes rákbetegségből eredő halálozással.

Az amerikai járványügyi központ (CDC) adatai szerint miközben csökken a dohányzók aránya az Egyesült Államokban, még mindig 40 millió felnőtt cigarettázik. A szakemberek az amerikai orvostársaság folyóiratában (JAMA) közzétett tanulmányukban 2014-ben legkevesebb 167 ezer daganatos betegség okozta halál mögött a dohányzás áll, ami az összes ilyen eredetű halálozás 29 százaléka. A férfiak között magasabb volt az arány, a legmagasabb - 35 százalék - a fekete férfiak körében, a nőknél a fehérek körében volt a legmagasabb, 21 százalék.

A kutatók szerint a beltéri dohányzást legkevésbé szabályozó 14 államból kilenc az ország déli részén van, ahol a dohánytermesztés összpontosul. A nagy dohánytermesztő államokban a cigarettára kivetett adó mintegy negyede a többi államénak. A dohányipar jelentős hatással van ezen államok dohányzással kapcsolatos szabályozására. Ezekben a térségekben igen magas a szegénység, ami szintén összefügg a dohányzással - írták a kutatók.

| dohányzás, rák, cigaretta, halálozás
2016-10-26 23:05:32

Web Design & Development Prowebshop