A depresszió és a rák

A University London College kutatói Angliában és Wales-ben végzett vizsgálatok alapján kimutatták, hogy a pszichológiai problémákkal küzdő emberek vér-, bél-, hasnyálmirigy- vagy prosztatarákja az átlagosnál gyakrabban halálos. A tanulmány a British Medical Journal című orvosi folyóiratban jelent meg.

depresszió, rák, pszichológiai probléma, szorongás | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

Ismert tény, hogy a testi és lelki egészség kölcsönösen befolyásolja egymást. Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a krónikus depresszió és szorongás növeli a szívbetegség és az agyvérzés kockázatát.

A kutatók 16 hosszú távú vizsgálat adatait értékelték, melyekben összesen mintegy 160 ezer embert átlagosan egy évtizeden át követtek. Ezalatt több mint 4300 ember halt meg rákban.

A kutatók szerint a résztvevők közül azok, akik magukat depressziósnak vagy szorongónak ítélték, lényegesen gyakrabban haltak meg a rák bizonyos fajtáiban: a vérrák esetében például a halálozása négyszer, a hasnyálmirigy- és prosztatarákos betegek halálozása kétszer gyakoribb volt mint a többi résztvevőé.

Azt sem zárták ki azonban, hogy az ok-okozati összefüggés éppen fordítva áll fenn, a depresszió a még nem diagnosztizált rák következménye is lehet, ezért újabb kutatásokra van szükség.

| depresszió, rák, pszichológiai probléma, szorongás
2017-01-30 16:17:45
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop