Új eszköz a rák azonosítására

Tíz másodperc alatt kimutatja a rákos szövetet egy toll formájú eszköz, amelyet a Texas Egyetem tudósai fejlesztettek ki. A tanulmányt a Science Traslational Medicine című szaklap közölte. A kutatók szerint a műszer "gyorsabbá, biztonságosabbá és pontosabbá" teheti a daganat eltávolítását, használatával elkerülhető, hogy a rákos szövet maradványai visszamaradjanak.

MasSpec Pen, rák, daganat, rákos szövet | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

A MasSpec Pen nevű eszköz a ráksejtekre jellemző anyagcsere felismerésével működik: a ráksejtek szaporodási és növekedési üteme eltér az egészséges szövetek anyagcseréjétől.

A tollat a rákgyanús területhez érintik, ahol az apró vízcseppet bocsájt ki. A sejtek vegyi anyagai a vízbe jutnak, ezt a toll visszaszívja. A tollat ezután tömegspektrométerbe helyezik, amely több ezer vegyi anyag tömegét képes megmérni másodpercenként. A kémiai ujjlenyomat alapján eldönthető, hogy egészséges vagy rákos szövetről van-e szó.

A kutatók 253 mintán tesztelték a tollat, mely az esetek 96 százalékában pontosan diagnosztizált. Azt tervezik, hogy tovább finomítanak rajta, mielőtt jövőre műtétek közben is kipróbálják.

Az onkológiai műtétek pontosságát korábban is igyekeztek javítani: az Imperial College London tudósai olyan kést fejlesztettek, amelyik érzékeli, "kiszagolja" a rákos szövetet. A Harvard University egyik kutatócsoportja lézerrel vizsgálja az agydaganat kiterjedését.

| MasSpec Pen, rák, daganat, rákos szövet
2017-09-10 20:45:36


Web Design & Development Prowebshop