A kemoterápia tartamáról és mellékhatásairól

A daganatos betegségek kezelésére szolgáló citosztatikus szerek nagy részét havi elosztásban adják. Vannak gyógyszerek, leggyakrabban tabletták, amelyek szedése folyamatosan történhet. Ha injekciók, infúziók beadására van szükség, azokat általában rendszeresen ismétlődő periódusokban adják. A kemoterápiás ciklusokat általában 3-5 hetes időszakonként ismétlik. A kezelés időtartamát a betegség súlyossága, a beteg általános állapota és az egyes gyógyszerek várható hatása határozza meg. Általában 4-6 kezelési ciklus után, a szükséges kontrollok elvégeztét követően fejeződik be a kezelés.

kemoterápia, kezelés, mellékhatás, gyógyszer, citosztatikus | Gyógy-ír   Kisalföld | Gasztonyi, Z.

Ha azonban a citosztatikus kezelés nyomán a betegség tünetei nem múltak el teljesen, s a műszeres vizsgálatok sem utalnak teljes gyógyulásra, esetleg további kezelésre van szükség. A megfelelő gyógyszeres hatás eléréséhez az esetek nagy részében több kezelési ciklusra van szükség. Ennek értelmében rendszerint kettő vagy esetenként három kezelési időszak, két-három hónap után mondható ki, hogy a kezelés eredményes vagy sem.

Hatástalanság esetén a kezelőorvos változtathatja az alkalmazott szereket, újabb gyógyszer-kombinációkat vethet be, ezek hatékonyságának megítélésére azonban ismét két-három hónapra lesz szükség. Az orvos a daganatos beteget általában a statisztikai adatoknak megfelelően kezeli. Ez kb. annyit jelent, hogy ha egy gyógyszer-kombináció már ezer, hasonló betegségben szenvedő páciensen segített, nagy valószínűséggel a következő esetben is hatékony lesz Hogyan tudja a beteg megítélni, hogy a kemoterápiás kezelés hatékony volt-e?

Közvetlenül a kemoterápiás kezelés után a beteg általában a citosztatikus szerek mellékhatásait tapasztalja. Gyakran hányinger gyötri, közérzete rossz, étvágytalanná válik. Néhány kezelési ciklus után azonban a kezelés kedvező hatásai jelentkezhetnek, melyek azonban az utolsó kezelés után egy-két héttel válhatnak nyilvánvalóvá. A testsúlygyarapodás, az étvágy fokozódása, a hangulat javulása a kezelés eredményességét jelezheti Miért alakulnak ki mellékhatások?

A leggyakoribb mellékhatások a hányinger, hányás, étvágytalanság, gyengeség, hajhullás, hasmenés. A mellékhatások kifejlődésének lényege a citosztatikus szerek általános hatásából adódik. A gyógyszer valamennyi osztódó sejt működését leállítja. Osztódás valamennyi ép sejtben megfigyelhető. A hajhullás az osztódó hajhagymák pusztulásának következménye. A hasmenést a bélflóra megváltozása, illetve a bélnyálkahártya intenzíven osztódó sejtjeinek károsodása okozza. A hányinger, hányás a központi idegrendszer izgatása következtében jön létre, melyet szintén a kemoterápiás szerek okoznak.

A mellékhatások döntő többsége tehát amiatt lép fel, hogy a daganatpusztító szerek nemcsak a kóros sejteket ölik meg, hanem az ép elemekre is kifejtik hatásukat. A különböző gyógyszereknek különböző mellékhatásai vannak. Így nem feltétlenül következik be minden egyes gyógyszertől minden egyes káros mellékhatás. Vannak olyan gyógyszerek, amelyek alkalmazása esetén hajhullás tapasztalható, míg mások ilyen hatást nem fejtenek ki. Az egyes mellékhatásokról a beteg orvosa tud kellő információt adni, hiszen ahány gyógyszert alkalmaznak, az annyiféle mellékhatást jelenthet.

| kemoterápia, kezelés, mellékhatás, gyógyszer, citosztatikus
2002-07-18 15:05:27
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop