Meddig tartanak a mellékhatások?

A mellékhatások általában a kezelések befejeztéig állhatnak fent, mivel a sejtosztódás-gátló gyógyszerek nemcsak a kóros sejteket, hanem az ép, osztódó alakokat is elpusztítják.

daganat, Neoplasma, tumor, Blastoma, mellékhatás, gyógyszer, kezelés, hányinger | Gyógy-ír   Kisalföld | Gasztonyi, Z.
A mellékhatások általában a kezelések befejeztéig állhatnak fent, mivel a sejtosztódás-gátló gyógyszerek nemcsak a kóros sejteket, hanem az ép, osztódó alakokat is elpusztítják.

A mellékhatás időtartama elsősorban a gyógyszerek fajtájától függ. Némelyik gyógyszer mellékhatása 4-6 óra alatt lecseng, míg másoké napokon keresztül fennáll. Általánosságban elmondható, hogy egy kezelési ciklust követően mintegy 4-7 napon keresztül állhat fenn émelygés, hányinger, étvágytalanság, rossz közérzet. Az egyes citosztatikus kúrák közötti szünetekben ezek a mellékhatások gyakorlatilag megszűnnek, de az újabb ciklus alatt ismétlődnek.

Érdekes jelenség, hogy a mellékhatások jelentkezését feltétlen reflexek kialakulása még inkább elősegíti. A citosztatikus kezelésekre járó beteg sokszor már a kórház kapujában hányingert érez. Ilyen esetekben a hozzátartozók és az ápolószemélyzet kellő lelki odafigyelése, illetőleg bizonyos gyógyszerek alkalmazása ezt az ördögi kört megszakíthatja és a már kialakult reflex alapján létrejövő kóros jelenségeket, hányingert elmulaszthatja.

A mellékhatások tudata lelkileg bizonyos mértékig uralható Ha a beteg tisztában van a kellemetlen kezelés hosszú távú előnyeivel, a "valamit valamiért" elv alapján ez jobb tűrőképességet alakíthat ki. A nemkívánatos események betegenként is alapvetően változnak. Bizonyos emberekben a mellékhatások kifejezettebbek, míg másokban egyáltalán nem lépnek fel ugyanattól a gyógyszertől. Ezért a betegtársaktól nyert úgynevezett "folyosó-informácók" az esetek döntő többségében nem növelik a beteg tűrőképességét. A várható mellékhatásokról a megfelelő információt a beteg kezelőorvosa tudja megadni.

| Daganat, Neoplasma, Tumor, Blastoma, mellékhatás, gyógyszer, kezelés, hányinger
2002-07-18 15:10:34