Bélbaktériumok és az onkológia

A bélbaktériumok hatással lehetnek arra, hogy miként reagálnak a daganatos betegek a kezelésre - derült ki két tanulmányból is, amelyet a Science című tudományos folyóiratban tettek közzé a Texas Egyetem MD Anderson Rákkutató Intézetének kutatói.

bélbaktérium, daganat, rák, immunterápia | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

A kutatók kimutatták, hogy bőségesen van "jó baktérium" azoknak a betegeknek a szervezetében, akik jól reagálnak az immunterápiára.

Tanulmányukhoz a kutatók 112 áttétes melanomában szenvedő olyan beteg - baktériumok, vírusok, gombák alkotta - mikrobiomjának mintáit elemezte, akik a programozott sejthalál beindításáért felelős PD1-gátlót is kaptak. Ez olyan terápia, amely az immunrendszert aktivizálja a daganatok megtámadására. Megállapították, hogy akiknek a szervezetében „jó” baktériumok bőven voltak, több immunsejtjük volt, amelyek képesek behatolni és elpusztítani a daganatokat.

A kezelésre jól reagáló betegek mikrobáit a tudósok átültették egerekbe és megnézték, miként reagálnak a PD1-gátlóra. Az embereknél megfigyelt eredményekhez hasonlót kaptak - írták tanulmányukban.

A másik kutatásban francia, svéd és amerikai szakemberek azt vizsgálták, milyen hatással van az antibiotikum az immunterápiával kezelt tüdő- vagy veserákos betegek terápiájára, ha PD1-gátlót kapnak. Kimutatták, hogy kisebb a túlélési esélye annak, aki korábban antibiotikumot szedett húgyúti vagy fogfertőzésre, mint annak, aki nem kapott antibiotikumot.

Antibiotikummal kezelt egereknél kimutatták, hogy ha az Akkermansia muciniphila nevű baktériumokat adták kiegészítőként az állatoknak, azok jobban reagáltak a terápiára.

"Meg lehet változtatni a mikrobiomot, nem olyan bonyolult feladat, ezért úgy gondolom, hogy ezek az eredmények hatalmas új lehetőségeket nyitnak" az egyik tanulmány vezető szerzője szerint.

| bélbaktérium, daganat, rák, immunterápia
2017-11-07 20:41:21

Web Design & Development Prowebshop