Helyi immunterápia

A rák minden nyomát, még a távoli áttéteket is elpusztította egerekben két immunstimuláns szer, amelyből kis mennyiséget fecskendeztek közvetlenül a daganatba a Stanford Egyetem kutatói. A tanulmány a Science Translational Medicine című tudományos folyóiratban jelent meg.

daganat, rák, immunterápia | InforMed Hírek14   InforMed | Glanz, J.

Némely immunterápiás módszer az immunrendszer teljes ingerlésén alapul. Mások olyan természetesen előforduló pontokat céloznak meg, melyek az immunrendszer rákellenes aktivitását korlátozzák.

Más módszerek, például a CAR T-sejt terápia esetében, melyet nemrég engedélyeztek egyes leukémiás és limfomás kórképeknél, szükség van arra, hogy a sejteket eltávolítsák a szervezetből és genetikailag módosítsák, hogy képes legyen megtámadni a daganatsejteket. Számos módszer sikeresnek bizonyult, de mindegyiknek van hátránya: nehezen kezelhető mellékhatások, magas költségek és hosszas kezelési idő.

Levy módszerének alapja az, hogy reaktiválja a rák-specifikus T sejteket azáltal, hogy mikrogrammnyi mennyiséget fecskendez be közvetlenül a daganatba két szerből. Az egyik a DNS egy rövid szakasza, melyet CPG oligonukleotidnak neveznek, más közelében lévő immunsejtekkel együttműködve megsokszorozza az aktiváló receptor OX40 termelését a T sejtek felszínén.

A másik egy antitest, mely kötődik az OX40-hez, aktiválja a T sejteket, hogy megtámadja a ráksejteket. Mivel a két szert közvetlenül adják be a tumorba, csak az infiltrált T-sejtek aktiválódnak. Ezeket a T-sejteket előre betanította az immunrendszer, hogy csak a rák-specifikus fehérjéket ismerje fel. Néhány ezek közül a tumor specifikus aktivált T sejtek közül elhagyja az eredeti daganatot, hogy megkeresse és elpusztítsa a távoli áttéteket az egész szervezetben.

A kezelési mód minden típusú, nem csak kísérletes daganat esetében is eredményes. A kutatók úgy vélik, hogy ezen szerek nagyon kicsi mennyiségének helyi alkalmazása gyors és viszonylag nem drága rákterápia lehet, valószínűleg nincsenek mellékhatásai, amelyek az egész test immunstimulálása során gyakran fellépnek.

"Amikor ezt a két szert együtt használtuk, testszerte eltüntek a daganatok. Nincs szükség sem daganatspecifikus immuncélpontok azonosítására, sem pedig az immunrendszer teljes aktiválására" - mondta Ronald Levy onkológus professzor.

A kísérletben használt 90 limphomás egér közül 87 teljesen meggyógyult. Három állatnál a rák kiújult ugyan, de egy második kezelés után a daganat visszafejlődött. Az egerekben két helyen okoztak limfómát, és bár csak az egyikbe fecskendezték be a két szert, nem csak a célba vett daganat, hanem a másik is elpusztult.

A kutatók az eljárást emlő- és bélrákos, valamint melanomás egereknél is alkalmazták, minden ráktípus esetében ugyanazt az eredményt kapták. Az egyik hatóanyagot már humán használatra engedélyezték, a másodikat pedig tesztelték más klinikai próbákban. A Stanford kutatói januárban már elindították a klinikai tesztet 15, kezdeti stádiumban lévő limfómás betegnél.

Ha sikerrel járnak, Levy professzor úgy véli, módszerük alkalmazható lehet sokféle daganattípusra. Egy olyan jövőt lát maga előtt, amikor az orvosok befecskendezik a két anyagot a daganatba még műtét előtt, hogy megakadályozzák a rák kiújulását, a ráksejtek vándorlását vagy daganatok kifejlődését genetikai mutációk miatt.

| rák, daganat, immunterápia
2018-02-11 21:45:36

Web Design & Development Prowebshop