Áttétképződést segítő élelmiszerek

A spárgában, a szárnyasokban és más élelmiszerekben is megtalálható, aszparagin nevű aminosav csökkentése, illetve blokkolása megnehezítette az áttétek képződését. A Cancer Research UK brit rákkutató intézet cambridge-i munkatársai a mellrák egy agresszív formáját vizsgálták egereken. Eredményeikről a Nature című tudományos folyóiratban közölt tanulmányukban számoltak be.

aszparagin, daganat, élelmiszer, áttét képződés, rák | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

Amikor az egerek alacsony aszparagin tartalmú étrendet kaptak, vagy gyógyszerekkel blokkolták az aminosavat, akkor a daganat áttétképződése csökkent.

Az aszparagint a szervezet is képes előállítani, de sok megtalálható a nevét adó spárgában, a burgonyában, a hüvelyesekben, a dióban, a szójában és a teljes kiőrlésű lisztben, valamint a tejtermékekben, a húsban és a tojásban.

A Glasgow-i Egyetem szakemberei 2017-ben kimutatták, hogy a szerin és a glicin aminosavak kiiktatása lassította a limfóma és a bélrák terjedését.

A páciensek étrendjének megváltoztatásával, vagy olyan gyógyszerek használatával, amelyek gátolják, hogy a ráksejtek hozzáférjenek ezekhez a tápanyagokhoz, remélhetőleg a jövőben fejleszteni lehet a terápiákat.

Egy primer, vagyis elsődleges daganat ritkán halálos kimenetelű. A rosszindulatú daganatok egyik jellemző tulajdonsága azonban, hogy a növekedésük során egyes sejtjeik az eredeti helyükről elszabadulva a vér- és a nyirokkeringés útján a szervezet távolabbi részeibe sodródnak, és áttéteket képeznek.

A kutatók szerint az aszparaginnak a rák terjedésében van fontos szerepe. A spárga és egyéb aszparagin tartalmú élelmiszerek kedvelőinek megnyugtatására azonban elmondták, hogy eredményeiket még emberek bevonásával végzett tanulmányokkal is alá kell támasztani, illetve az aszparagint amúgy is nehezen lehetne kiiktatni az étrendből.

A tudósok szerint hosszú távon az lehet a megoldás, hogy a páciensek tápanyagokban gazdag, de aszparagintól mentes speciális italokat kapnak.

| élelmiszer, aszparagin, áttét képződés, rák, daganat
2018-02-11 22:43:03


Gyógyszert szállító robotok

Apró mágneses robotokat fejlesztettek ki amerikai mérnökök, amelyek a baktériumokhoz hasonlóan ki tudnak lépni az erekből, hogy gyógyszert szállítsanak a tumorba vagy k...


Univerzális rákteszt

A Queensland-i Egyetem kutatói tízperces ráktesztet fejlesztettek ki, 90 százalékos bizonyossággal lesz képes kimutatni a rákot a vérből. Eredményeiket a Nature Communic...


A rák nem fog eltűnni

Hondzso Taszuku japán immunológus, az idei orvosi Nobel-díj egyik kitüntetettje szerint a rák nem fog eltűnni, de az immunterápiával kezelhetővé válik a nem is olyan tá...


Hondzso Taszuku: a tudomány befektetés a jövőbe

Hondzso Taszuku, a Kiotói Egyetem professzora, az idei orvosi Nobel-díj egyik kitüntetettje kedden annak a reményének adott hangot, hogy hazája a jövőben még többet áldo...


Az immunológiai megközelítés forradalmasítja az onkológiai ellátást

Az immunterápia fejlődésével olyan paradigmaváltás indult meg az onkológiai ellátásban, amelynek eredményeként az immunrendszert aktiváló terápiák kerülnek előtér...