A rák kialakulása hasonló

Hasonlóan kezdődhet a vese, a máj, a gyomor és a hasnyálmirigy daganata: az érett sejtek néha "visszafejlődnek", gyorsan osztódó őssejtekként viselkednek a St. Louis-i Washington Orvostudományi Egyetem kutatói szerint.

daganat, rák, sejtosztódás | InforMed Hírek14   InforMed | MTI

A kutatók korábban már megállapították, hogy a gyomor érett sejtjei időnként úgy tűnik, mintha "visszafejlődnének" és úgy viselkednek, mint a gyorsan osztódó őssejtek.

A kutatók most azt találták, hogy a folyamat, amely bizonyos szövetkárosodások reakciójaként indul el, általános lehet, függetlenül attól, melyik szervben zajlik le. A gyors osztódás olyan helyzetet teremt, ami rákhoz vezethet, írta az egyetem közleményében.

Emberekben és egerekben tanulmányozták a gyomor, a hasnyálmirigy, vese- és májsejteket, valamint több mint 800 emberi rákos daganatot és a rákot megelőző állapotot. Azt állapították meg, hogy amikor a szövetet fertőzés vagy sérülés éri, az érett sejtek őssejtszerű gyors osztódásba kezdenek. Az idősebb sejtek azért lehetnek ilyenkor veszélyesek, mert magukkal hordozzák az életük során lezajlott, esetleg rákot okozó mutációt.

Mivel a gyomorban, a hasnyálmirigyben, a májban és a vesében ezek az érett sejtek ugyanazokat a géneket hozzák működésbe, és azonos folyamaton mennek keresztül, amikor újra osztódni kezdenek, arra utal, hogy a rák kialakulása az egyes szervekben sokkal jobban hasonlít egymásra, mint korábban vélték.

A 1970-es években a tudósok azt gondolták, minden rák hasonló. Kiderült, hogy nagyon is különböznek szervenként, sőt betegenként. De ha úgy van, ahogy a tanulmány sugallja és sok szervben ugyanúgy kezdenek újra szaporodni az idős sejtek, akkor elképzelhető, hogy kifejleszthetők a rák kialakulását megakadályozó kezelések, az érintett szervtől függetlenül.

| rák, daganat, sejtosztódás
2018-02-23 19:18:21

Web Design & Development Prowebshop