A rák-immunterápia hatásosabb férfiaknál

A monoklonális antitestekkel végzett modern immunterápia a kezeltek mintegy 20 százalékánál biztosít hosszú távon kedvező hatást több ráktípus esetében is. Egy nemzetközi kutatócsoport szerint azonban férfiaknál hatásosabb, mint a nőknél. A tanulmány a Science Translational Medicine című folyóiratban jelent meg.

rák-immunterápia, monoklonális antitest, rák, cancer, daganat | InforMed Hírek14   InforMed | Kovács, J.

A milánói Európai Onkológiai Intézet kutatói húsz olyan klinikai tanulmány adatait foglalták össze, amelyeket összesen 11 351, előrehaladott állapotú rákbeteggel végeztek immun ellenőrző pont blokkolók (immun checkpoint inhibitors; ICI) segítségével. A kezeltek 67 százaléka férfi volt.

A rák ellen immunterápiában részesült férfiaknál 28 százalékkal alacsonyabb a halálozási arány, mint azoknál, akik nem kaptak kezelést. A nőknél viszont csak 14 százalékkal csökkent a halálozás.

A tudósok kutatásukkal felhívták a jövőbeli tanulmányok szerzőinek figyelmét arra, milyen kiemelt fontossággal bír, hogy a rák ellen alkalmazott immunterápia kutatásában az eddigieknél több nőt vonjanak be. Elképzelhető, hogy a nők és férfiak esetében különböző stratégia lehet célszerű - emelték ki.

A modern immunterápia lényege, hogy a monoklonális antitestek révén megbénítják azokat a folyamatokat, amelyek megakadályozzák, hogy az érintettek immunrendszere megfelelő aktivitással lépjen fel a tumor ellen.

Az Európai Orvosi Onkológiai Társaság (ESMO) néhány hete Genfben tartott tüdőrák-konferenciáján bemutatták például az előrehaladott nem-kissejtes tüdőrákban szenvedő páciensek kezelési eredményeiről készült hároméves adatokat. Ezek szerint az immunterápiát kapottak 32,2 százaléka élt két év után, míg a kemoterápiát kapottaknak csak 16,6 százaléka. Három év után a túlélési arányszám 18,7 és 10 százalék volt.

| rák-immunterápia, monoklonális antitest, rák, cancer, daganat
2018-05-18 20:08:51
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop