A rákos áttétek képződését gátolja egy új hatóanyag

A Northwestern Egyetem kutatói egy olyan hatóanyagot azonosítottak, amely képes meggátolni a hasnyálmirigy- és más daganatok áttétképzését egérkísérletekben, írták a Science Translational Medicine című folyóiratban megjelent tanulmányukban a kutatók.

rák, rák marker, tumormarker, daganat, cancer, áttét, metarrestin | InforMed Hírek14   InforMed | Kovács, J.

A kutatók Sui Huang vezetésével az 1990-es évek végén felfedezték az összetett tumormarkert, a PNC-t, amelynek jelenléte jelzi, hogy a rákos sejtek áttéteket adtak.

Új tanulmányukban megtalálták azt a hatóanyagot, amely ezt a „szörnyet” szétrombolja és jelentősen csökkenti az áttéteket prosztata-, hasnyálmirigy- és mellrák esetében.

A metarrestin elnevezésű hatóanyaggal kezelt egereknél kevesebb áttét keletkezett a tüdőben és a májban, és tovább éltek, mint azok az egerek, amelyek nem kaptak ilyen kezelést.

A szakemberek a metarrestint kutatási hatóanyagként felterjesztik engedélyezésre az amerikai gyógyszerhatósághoz (FDA), hogy megkezdhessék a szer humán klinikai vizsgálatait.

Az elsődleges daganatok, amelyeket műtéttel, sugárzással és kemoterápiával lehet kezelni, nem okoznak elhalálozást. Az embereket az öli meg, amikor a rák átterjed más szervekre, mint például a mellrák az agyra, a májra, a tüdőre vagy a csontokra.

Az elmúlt 20 évben jelentősen javult a rákbetegek túlélési aránya a korai diagnózis és a kezelések kombinációja miatt. De az áttétes rákbetegek túlélési aránya nem változott.

A metarrestin hatékony lehet a műtéttel eltávolított daganat utáni kezelésben.

Huang kutatócsoportja több mint 140 ezer vegyületet tesztelt a PNC ellen, keresve azt a hatóanyagot, amely képes szétrombolni az áttéteket. Amikor rátaláltak a legmegfelelőbbre, tovább módosították, hogy még hatékonyabbá tegyék.

| rák, rák marker, tumormarker, daganat, cancer, áttét, metarrestin
2018-05-19 11:58:17


Web Design & Development Prowebshop