Lenyelhető kapszula a rák diagnosztikában

Apró elektronikus chipekkel és milliónyi génmódosított élő baktériummal teli lenyelhető kapszulát fejlesztettek ki a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói. A Science című tudományos folyóiratban publikálták eredményeiket.

lenyelhető kapszula, gyomorfekély, vastagbél rák, rák, daganat, cancer | InforMed Hírek14   InforMed | Kovács, J.

Egyelőre csak sertéseknél tesztelték a jelenleg 10 milliméterszer 30 milliméteres kapszulát, amely sikeresen észlelte a vérzést az állatok gyomrában.

A szakemberek az E. Coli egyik veszélytelen törzsét génmanipulációval módosították, így a kapszulába helyezve észlelni és felvillanással jelezni volt képes a vérzést, a chipek pedig jeleket küldtek egy okostelefonra.

A kapszula a több milliónyi baktérium mellett egy elemet, egy fénydetektort és elektronikus chipeket tartalmaz. Jelenleg már léteznek kamerákkal és hőmérőkkel felszerelt lenyelhető kapszulák különböző betegségek diagnosztikájában. Ez az eszköz azért különleges, mert elsőként használtak génmódosított baktériumokat szenzorként.

A kutatók szerint ahhoz, hogy embereknél is alkalmazható legyen, a kapszula méretét jelentősen csökkenteni kell, továbbá képesnek kell lennie egyéb anyagok észlelésére is. Egy ilyen szuperszenzor már alkalmas lehet a gyomorfekély, a gyulladásos bélbetegségek és akár a vastagbélrák észlelésére is.

A kutatók szerint a kapszula méretének csökkentése mellett a begyűjtött adatok titkosításáról is gondoskodni kell adatatvédelmi okból, és mivel az eszközt egyszeri használatra szánják, ezért olyanra kell tervezni, hogy könnyedén lehúzható legyen a vécén.

Mindez azt jelenti, hogy beleszámítva a klinikai próbákat is, a kapszula kereskedelmi forgalomba kerülésére még éveket kell várni, de megéri, mivel vastagbéltükrözés (kolonoszkópia) helyett a pácienseknek csak le kell majd nyelniük a kapszulát rákszűrés céljából.

| lenyelhető kapszula, gyomorfekély, vastagbél rák, rák, daganat, cancer
2018-05-29 20:51:10

Web Design & Development Prowebshop