Azonosítottak egy gént, amely segíthet a rák gyógyításában

Ausztrál tudósok azonosítottak egy gént, amely az immunválasz irányításban játszik kulcsszerepet és "segíthet a rák és az autoimmun betegségek gyógyításában".

C6orf106, C6 gén, rák, cancer, daganat | InforMed Hírek14   InforMed | Kovács, J.

Ausztrália tudományos kutatási szervezetének (Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation, CSIRO) tudósai a Journal of Biological Chemistry című szaklapban megjelent közleményükben azt írták, hogy a gén, amely a fertőzésekre és betegségekre adott immunválasz irányításában működik közre, több mint 500 millió éve jöhetett létre, az embernél sokkal primitívebb szervezetekben.

Cameron Stewart, a kutatók egyike elmondta, hogy vírusok tanulmányozása közben azonosították a gént.

"A vírusok nem tudnak önállóan szaporodni, gazdagénekre van szükségük ehhez. Átfogó vizsgálatokat végeztünk az egész géntérképen, hogy megtaláljuk a vírus szaporodásához szükséges emberi molekulákat" -magyarázta.

A munka nagyjából három évig tartott, nagy biológiai biztonságú laboratóriumban kellett dolgozniuk, mivel halálos, gyógyíthatatlan betegségeket okozó vírusokat is vizsgáltak.

A kutatók szerint a gén azonosítása olyan új módszerekhez vezethet, melyek a rák, a diabétesz és gyulladások, köztük a sokízületi gyulladás ellen lehet hatásos.

Az immunrendszer citokin nevű jelzőmolekulákat állít elő, amelyek azzal segítenek a védekezésben, hogy megakadályozzák a vírusok és más kórokozók szaporodását.

A C6orf106 vagy C6 elnevezésű gén fontos szerepet játszik ennek a folyamatnak az irányításában.

Rebecca Ambrose, a gént azonosító kutatócsoport tagja elmondta, hogy noha az emberi géntérképet már 2003-ban elkészítették, még mindig több ezer olyan gén van, amelyről nagyon keveset tudunk.

| C6orf106, C6 gén, rák, cancer, daganat
2018-07-04 13:32:04

Web Design & Development Prowebshop