Fájdalmas-e a kemoterápia?

A kemoterápia vagy citosztatikus kezelés a daganatos betegségek kezelésére alkalmazott módszer. Mindez állhat egyetlen gyógyszerből, de általában többféle hatóanyag kombinációban való bejuttatását jelenti. A kemoterápiára kijelölt betegek gyakran aggodalmakkal tekintenek a kezelés elé. Ismert tény, hogy a nagy hatású kezelés általában jelentős mellékhatásokkal is jár. A kezeléssel első alkalommal szembesülő betegben az első felmerülő kérdés: vajon fájdalmas-e a kemoterápia?

rák, daganat, kemoterápia | Gyógy-ír   Kisalföld | Gasztonyi, Z.
A kemoterápia önmagában fájdalmat nem okoz. A citosztatikus kezelés során alkalmazott gyógyszerek olyan mellékhatással nem rendelkeznek, amelyek közvetlenül panaszt okoznának. Ennek azonban az a feltétele, hogy a csak vénásan bejuttatható gyógyszerek valóban a visszeres hálózatba kerüljenek. A nem kellő helyre bejuttatott gyógyszer azonnali heves fájdalmat okozhat. Ez akkor fordulhat elő, ha a vénás injekció bejuttatására beszúrt tű a véna mellé kerül, vagy a megfelelő helyre, a véna lumenébe szúrt tű ellenére az infúzió lefolyatása során a vénafal kiszakad. A szövetek közé jutó gyógyszer helyi izgató hatású. Ennél lényegesen kellemetlenebb mellékhatás, hogy a normális izom- vagy bőrsejtek a citosztatikus szer hatására elhalnak, s az alkalmazás helyén lassan, elhúzódóan gyógyuló, jelentős fájdalmakat okozó fekély alakulhat ki. Nagyon fontos emiatt, hogy az infúzióban részesített beteg a tű beszúrásának helyén jelentkező fájdalmat azonnal jelezze az egészségügyi személyzetnek. Azonnali szakszerű ellátással a kellemetlenségek és a későbbi szövődmények mérsékelhetők.

A citosztatikus kezelés idejére nem minden esetben kell a betegnek kórházba feküdni.

Hol történhet a kemoterápiás kezelés?

A kezelésre bárhol sor kerülhet, ahol annak feltételei adottak. A citosztatikus kezelés idejére nem szükségszerű a betegnek kórházban feküdni. A kezelés nagyrészt a járóbeteg-ellátás keretein belül történik. A gyógyszer-kombináció részét képező tabletták szedésére a betegek otthonában kerülhet sor, a vénás injekciókat, infúziókat általában kórházakban, illetve kijelölt rendelőintézetekben adják be. Vannak olyan tartósan alkalmazott injekciós készítmények (pl. interferon), amelyek citosztatikus kombináció részét képezve tartós kúrában alkalmazandók. Ezeket bőr alá kell bejuttatni. A betegeket általában megtanítják az injekció beadására, s azt saját maguknak otthon adják be.

Költséges-e a kemoterápia?

A törvény biztosította lehetőségek alapján a kemoterápia a betegnek önmagában nem kerül pénzbe. A kísérő gyógyszerek azonban a társadalombiztosítási támogatás mértékétől függően a beteget terheli. A citosztatikus kezelésre alkalmazott gyógyszerek általában rendkívül drágák, a társadalombiztosításnak jelentős terhet jelentenek. Egy-egy citosztatikus kúra ára néhány tízezer forinttól akár félmillió forintig terjedhet. Persze nem feledkezzünk meg arról, hogy az egészségnél nincs nagyobb érték.

| rák, daganat, kemoterápia
2002-07-29 11:51:40
hirdetés
hirdetés

Web Design & Development Prowebshop