A rákellenes immunfehérje megtámadja az agysejteket

Egy nemrégiben kiadott tanulmány szerint bizonyos körülmények között a mell- és petefészekrákot elpusztító immunsejtek bekerülhetnek az idegrendszerbe és elpusztítják az agysejteket.

daganat, Neoplasma, tumor, Blastoma, rák, immunsejtek, immunrendszer, PCD, neurológia | The New York Times Health News Service   Medincorp | Sison, A.

A tanulmány eredményeinek neurológiai és rákbetegségek kezelésére vonatkozó kihatásai vannak.

Egyes daganatsejtek olyan fehérjéket termelnek, amelyek normális esetben csak az idegrendszer sejtjeiben fordulnak elő. Az immunsejtek felismerik ezeket a fehérjéket és a rombolófehérjékkel megtámadják őket. Normális esetben az immunsejtek, különösen a fehér vérsejtek nem kerülnek be az idegrendszerbe, megkímélik az agyat és más idegszöveteket.

De van egy neurológiai rendellenesség, amelynél a fehérvérsejtek bejutnak a kisagyba és az agyba, ahol megcélozzák a fehérjesejteket és elpusztítják őket.

A dr. Robert Darnell, a New York-i Rockefeller University neurológusa vezette kutatócsoport három beteget tanulmányozott, egynek mellrákja, a másik kettőnek pedig petefészekrákja volt, és még PCD-ben is szenvedtek. A PCD egyensúlyi, mozgás- és beszédzavarokat okoz és összefüggésbe hozható a mell-, tüdő- és más rákokkal.

A kutatók a betegek gerincfolyadékában egy bizonyos fajta fehérvérsejteket, ún. gyilkos T-sejteket találtak, ezek felelősek a PCD-ért. Ugyanakkor, ha ezeket a sejteket elpusztítjuk, csökken a tumorsejtekre adott immunválasz erőssége.

A tanulmányban a tudósok nemcsak hogy el tudták különíteni a gerincfolyadékból a gyilkos T-sejteket, hanem, ami a legfontosabb, a rák nem újult ki, bár a kezelés nem sokat javított a betegek neurológiai állapotán. A kutatók azt feltételezik, hogy a gyógyszernek azért volt olyan minimális hatása, mert idegrendszerük már súlyosan károsodott.

A tanulmány az Annals of Neurology decemberi számában jelent meg.

A kutatók rámutattak, hogy ez a felfedezés a rák újfajta kezelési módjait teheti lehetővé, és segít a neurológiai betegségek, pl. a sclerosis multiplex elleni harcban is.

Sok szakembernek az a véleménye, hogy a sclerosis multiplex és a PCD hasonló módon működik. Az SM okozta idegi diszfunkció egy sor tünetet okozhat, például részleges vakságot és izomgyengeséget. Az SM-betegségnél az immunsejteknek vírusos vagy bakteriális fertőzést kell leküzdeniük. A kutatók úgy vélik, hogy ezek a sejtek valahogy bejutnak az agyba és a myelint, az idegsejteket egymástól elszigetelő hártyát támadják meg.

"Felfedezéseink lehetővé teszik, hogy tanulmányozzuk ezt a jelenséget és olyan kezelést tudjunk kikísérletezni, amelynek során elpusztítjuk ezeket a megtévedt immunsejteket az agyban" - mondta dr. Darnell.

Hozzátette, hogy a tudósok végső célja az, hogy szándékosan kiváltják az immunválaszt, miközben távol tartják az immunsejteket az idegrendszertől és az agytól.

Dr. Darnell elmondta, hogy a jövőben ő és kollegái nagyobb számú betegcsoportot fognak tanulmányozni, hogy megtudják a tacrolimussal való kezelés hatásos-e a PCD korai szakaszában. Mindeddig nincs olyan kezelés, ami visszafordíthatná vagy lelassítaná ezt a folyamatot.

Megjelent: Medical PressCorps News Service

| Daganat, Neoplasma, Tumor, Blastoma, Rák, immunsejtek, immunrendszer, PCD, neurológia
2002-07-31 17:11:23
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop