Ezüst - ősi módszer új "köntösben"

Elsőre eléggé furcsának tűnhet az az újdonság, amelyet nemrég fogadott el az amerikai kormány élelmiszer- és gyógyszeripari hivatala (FDA). A csúcstechnika korában egy egyszerű sebtapasz, mint a sebfertőzések elleni védelem fő fegyvere?

ezüst, tapasz, fertőzés, seb, ezüst | The New York Times Health News Service   Medincorp | Aoki, N.

És itt nem csak karcolásokról van szó. Az új, ezüstbevonatú kötszer több mint 150 féle baktériumot és gombát képes ártalmatlanítani.

A sebtapaszt vény nélkül lehet kapni, és egy kórházakban a súlyos égések, krónikus sebek kezelésére alkalmazott technikát használ: mikroszkopikus méretű, színtiszta ezüstkristályokat.

Ezzel a kicsi Westaim Biomedical által kifejlesztett tapasz lehet a legújabb - és kétségtelenül legmodernebb - a hasonló termékek állandóan változó és növekvő piacán.

A piac nagyjai (Johnson & Johnson, 3M, Curad) éles versenyben vannak, és ez alaposan átalakította a hagyományos barna ragtapaszról kialakult képet.

Az 500 milliós piacot ma már mindenféle alakú, méretű és színű sebtapasz árasztotta el a diszkrét áttetszőtől a mintás gyerektapaszokig. Az extrák között különféle antibakteriális formulákat, high-tech nedvesítő rendszereket, a test saját gyógyító energiáit hasznosító módszereket találunk.

A Johnson & Johnson mostanában jelentette be új termékei piacra dobását. Ezek között vannak fájdalom- és viszketéscsillapító hatásúak, vannak, amelyek a baleseti sebészetekről származó eljárásokkal csökkentik a vérzést, és egy harmadik azt ígéri, hogy biztosan, mégis finoman tapad a bőrhöz.

A piac másik oldalán álló a vásárlók pedig keresik az új és drágább termékeket. A mintás változatok négyszer annyiba kerülnek, mint a hagyományos barna tapaszok. Tavaly óta 49 centért kapható olyan tapasz, ami a test természetes gyógyító nedveinek segítségével gyorsítja a sebgyógyulást; ez legalább tízszer annyiba kerül, mint az alapváltozat. Az ezüstözött tapasznak még nincs ára.

Az öntapadó kötszerek eladásai csak 1998-ban 9 százalékkal nőttek, ami a háromszorosa a többi elsősegély-termékének. Bár azóta csökkent az ütem, ez mégis látványos egy olyan régi, eddig állóvíznek számító iparban, mint a ragtapaszok gyártása és forgalmazása. A kialakult helyzeten csak az új termékek képesek változtatni, ezért a szakértők még újabb találmányokra számítanak, ami újból fellendülést hozhat.

A vásárlóknak a fertőzések elleni védekezés iránti igénye és a kórházi technológiák hétköznapi alkalmazása késztette a Westaim Biomedicalt arra, hogy ezüstalapú technológiájukat egy vény nélküli formában is kipróbálják.

Az ezüstöt évszázadok óta baktériumölő hatásúnak ismerjük. Már a görögök és rómaiak is használták víz fertőtlenítésére és sebek védelmére. Aktív ezüstöt közvetlenül a seben alkalmazni azonban sokáig komoly gondot jelentett.

A 20. század közepe óta azonban az orvosok a veszélyes égéseket sós oldatokban vagy krémekben oldott ezüsttel kezelték, maga a só és a krém azonban károsította a bőrsejteket, így az ezüst jótékony hatásai ellenére is lassult a folyamat. Az oldatokat ráadásul gyakran kellett alkalmazni, ami nagy fájdalmakkal jár.

A cég eljárása (Acticoat néven engedélyezték égési sérülésekre 1998-ban) tiszta ezüstöt juttat a sebhez. Bár az FDA az engedélyben nem ismerte el a sebgyógyító hatásról kiadott jelentéseket, a cégnél állítják, hogy a sebtapasz gyorsítja a gyógyulást.

Az Acticoat tapaszon apró ezüstrészecskék vannak, nagyjából akkorák, mint ellenfeleik, a baktériumok. A nedvességre aktiválódó ezüst (terméktől függően) 3-7 napon át fejti ki hatását.

Amikor az égési specialisták látták, hogy milyen jól használható az Acticoat súlyos égéseknél, használni kezdték olyan sebeknél is, mint az éveken át nem gyógyuló vénás, diabéteszes vagy presszúrás lábszárfekélyek. Az FDA tavaly elismerte az Acticoat hatásait, és engedélyezte krónikus sebek terápiájára.

Bár nehéz versenyben kell helyt állniuk, a cég reméli, hogy a vásárlók értékelik majd a különbséget. Az ezüst lényegében minden baktériumot elpusztít, amivel csak kapcsolatba kerül, míg a kenőcsök csak egyes kórokozókra veszélyesek.

Az új ragtapaszt az eddigiekhez hasonlóan kell felhelyezni, 24 órára van tervezve, és a kórházi változatokhoz képest 10-20 százaléknyi ezüstöt juttat a sebre. Ha nedves lesz, nem gond, mivel a víz aktiválja az ezüstöt.

Az engedély ellenére még két évig nem kerül piacra a termék, tudtuk meg Scott Gillis igazgatótól. A 60 fős cég minden erőforrását a kórházi termékekre fordítja.

Egy közvetlenül kapható termék piacra dobásához jelentős kereskedői munka és reklámköltségvetés szükséges, ami a szakmai vevőkkel rendelkező vállalatnál nem áll rendelkezésre, így a Westaim Biomedical most ezen a téren jártasabb partner után néz.

Megjelent: The Boston Globe

| ezüst, tapasz, fertőzés, seb
2002-07-31 18:03:48
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop