A hosszabb élettartammal nő a rák veszélye

A hír rosszul hangzik: 2000-re annak lehetősége, hogy rákban betegszünk meg, a riasztó 50%-ra nő. A kezelési lehetőségek javulása ellenére a következő századfordulón született minden öt ember közül egy fog rákban meghalni, az American Medical Association évi tudományos ujságírók számára rendezett telekonferencián.

rák, daganat, tumor, rosszindulatú daganat, rosszindulatú daganat | The New York Times Health News Service   Medincorp | Poirot, C.

Mindennek oka a hosszabb élettartam, és az is hogy a szívbetegségekkockázati tényezőit jobban kézben tartjuk, mondta Dr. Harold Harvey, a Milton S. Hersey Medical Center vezetője, onkológus professzor a pennsylvániai egyetemen.

" Amint a mostani ötvenévesek öregszenek, a rák lesz a leggyakoribb oka a rokkanrtságnak és halálnak.", mondta Harvey." A rák az öregedéssel járó krónikus betegség." Jó hír, hogy a rákos betegek közül egyre többen élnek és érzik jól magukat, mint a történelem során bármikor, és az is, hogy a halálozási arány 2-3%-ot csökkent az utóbbi négy évben. Ez több tízezer életet jelent, mutatott rá Harvey.

Több tucat új gyógyszert fejlesztettek ki a hányinger, hányás, hasmenés és kezelés más mellékhatásai ellen, az étvágy javítására, a szív, máj és a csontvelő védelmére a kezelés által okozott károsodás kivédésére, beépíthető pumpákat a fájdalom enyhítésére és új sebészi technikákat, melyekkel az emlők, nyirokcsomók, a gége megtarthatók, így az életminőség változatlan marad. "A túlélők száma egyre nagyobb, akik magukat nem áldozatnak,hanem győzteseknek tekintik és ez erőt ad nekik,", mondta Harvey. Bár egyes területeken lassú a haladás, a rák elleni küzdelmet nem veszítettük el.

Egy másik jó hír az AMA konferenciáról: új genetikai módszer segít az anyatermészetnek a sebgyógyulásban. Új módszerrel az újszülöttek körülmetéléskor eltávolított fitymájából származó élő sejteket kombinálják felszívódó varróanyaggal vagy tehénből származó ínszövettel, melyet a nehezen gyógyuló sebekre helyeznek rá.

Az új szövet valahogy serkenti a befogadó szövetet, melyre helyezték, illetve aktiválják a sebgyógyulási folyamatot, mondja Dr. William Eaglstein, a miami-i orvosegyetem bőrgyógyász professzora. A kezelés abból áll, hogy a mesterséges bőrt felhelyezik a sebre , több héten át, hetente egy alkalommal, egyiket a másik tetejére. Egyszer csak a befogadó szervezet átveszi az irányítást és a beteg bőre elfoglalja a transzplantátum helyét.

Az FDA által rövidesen engedélyezett eljárás a krónikus, nem gyógyuló sebek behámosításával csökkenteni fogja az amputációk számát. Az USA-ban hatmillióra becsülik a nem gyógyuló sebek számát. Ezek többsége felfekvés és lábszárfekély.

Megjelent: Fort Worth Star-Telegram

| rák, daganat, tumor, rosszindulatú daganat
2002-07-31 18:44:58

Web Design & Development Prowebshop