Csodára váró rákbetegek

A legújabb felmérések szerint az előrehaladott rákban szenvedők gyakorta túlbecsülik életben maradási esélyeiket. Most egy tanulmány szerzői pedig azt állítják, hogy ez a csodavárás befolyással van arra is, hogy a végső stádiumban lévők milyen kezelési módszert választanak. Azok, akik abban reménykednek, hogy még legalább hat de inkább több hónapot élnek, a kevésbé optimista rákbetegekhez képest két és félszer gyakrabban választják a radikálisabb kezelési módszereket, mint inkább a fájdalom enyhítésére szolgáló, palliatív ápolást, derült ki a Journal of the American Medical Association oldalain megjelent cikkből. Ám a 917 (májáttétes vastagbélrákos illetve tüdőrákos) beteg bevonásával készített felmérés szerint az agresszívebb terápia nem feltétlenül jár hosszabb élettartammal.

rák, daganat, tumor, rosszindulatú daganat, rákbetegek, agresszív, terápia, vastagbélrák, rosszindulatú daganat, agresszív | The New York Times Health News Service   Medincorp | McKinney, M.

A különböző tényezők (életkor, nem, végzettség) súlyozása után nem volt lényeges különbség a hathónapos életben maradási adatokban az agresszívebb kezelést és a fájdalomcsillapítást választók között, adta hírül a kutatócsoport, amelyet dr. Jane C. Weeks, a bostoni Dana Farber Cancer Institute munkatársa vezetett. "Az eredményeink alapján csak azt mondhatom el, hogy a beteg és az orvos közötti párbeszédnek köszönhetően a páciensek körültekintőbben tudnak dönteni a kezelésüket illető kérdésekben," jelentette ki dr. Weeks.

Átlagban az orvosok jobb százalékban jósolták meg a prognózist, mint a betegek. Az esetek 82 százalékában a páciens által becsült túlélés hosszabb volt az orvos által becsült adatnál. "Felül kell vizsgálnunk, hogy mit mondunk el a betegeknek a prognózisukkal kapcsolatban, és minden esetben meg kell győződnünk arról, hogy a beteg megértette-e, amit mondunk neki," tanácsolta dr. Weeks. A kutató azt is elmondta, hogy az agresszívebb terápiát választók közül másfélszer annyian jelentkeztek a kórházban komplikációk miatt, mint akik a tüneti kezelés mellett döntöttek.

A felmérés eredményei ellenére sem állíthatjuk, hogy a remény nem játszhat szerepet a beteg állapotában. Átlagban a legoptimistább betegek közül érték meg a legtöbben a hat hónapot.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| rák, daganat, tumor, rosszindulatú daganat, rákbetegek, agresszív, terápia, vastagbélrák
2002-07-31 21:18:00
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop