Sok rákbeteg fordul az alternatív gyógymódok felé

Egy új tanulmány szerint a rákos betegek körülbelül egy harmada jelenti, hogy kipróbált már valamilyen alternatív gyógymódot, mint a meditációt, hipnózist, étrendkiegészítőket vagy homeopátiát.

alternatív, gyógymódok, rák, daganat, tumor, rosszindulatú daganat, rákbeteg, kiegészítő, terápia, komplementer, medicina, alternatív, rosszindulatú daganat | The New York Times Health News Service   Medincorp | Christensen, D.

Mivel az alternatív gyógymód kifejezés olyan tágan értelmezhető, a különböző tanulmányok különböző adatokról számolnak be - egy tanulmány szerint a rákos páciensek csupán 7 százaléka, egy másik szerint pedig 64 százaléka próbált ki valamilyen kiegészítő terápiát , legalábbis az American Cancer Society újságjában, a Cancerben megjelent, 26 tanulmányt feldolgozó elemzés szerint.

"Világosan látszik, hogy az európai, ázsiai, amerikai és ausztrál rákbetegek gyakran alkalmazzák az alternatív gyógymódokat," jelentette ki dr. Edzra Ernst, aki az angliai Exeter Egyetemen a kiegészítő gyógymódokkal kapcsolatos kutatásokat vezeti.

A tanulmány társszerzője, Barrie Cassileth, az észak karolinai egyetem kutatója, éles határvonalat húz az alternatív gyógymódok - melyeknél a beteg nem konzultál hagyományos orvosokkal - és a kiegészítő terápiák között, melyben a különböző technikák, kezdve a meditációtól az akupunktúrán át a diétáig, mind arra szolgálnak, hogy enyhítsék a szimptómákat, nem pedig a betegség alapvető kezelésére.

Például tudományos vizsgálatok bizonyították, hogy az akupunktúra csökkenti a rák kemoterápiás kezelésével járó hasmenést; tehát az akupunktúra ilyen módon való alkalmazását kiegészítő gyógymódnak lehet tekinteni, mondta a kutatónő. De azt, ha valaki inkább egy akupunktúrás kezelést választ a rák hagyományos kezelés helyett, azt már alternatív gyógymódnak nevezném, tette hozzá.

A kiegészítő és alternatív gyógymódokkal kapcsolatban az a legfőbb probléma, hogy "az emberek vagy teljesen elzárkóznak előlük, vagy teljesen elfogadják azokat, és ezekegyik megközelítése sem helyes," mondta Cassileth.

Sajnos, mondta a doktornő, a tanulmány az igazolja, hogy amikor a kutatók a kiegészítő és az alternatív gyógymódokról kérdezik a betegeket, nem tesznek különbséget a kettő között.

"Mivel a kutatók nem határolják körül pontosan, hogy mit tekintünk kiegészítő és alternatív terápiának, és mivel használatuk gyakorisága eltúlzott, a közvéleménynek az a téves elképzelése lehet, hogy az "alternatívák"-nak szélesebb a skálája, mint valójában. Ha alaposan szemügyre vesszük ezeket a tanulmányokat, világosan látszik, hogy némelyember kiegészítő terápiáról és nem kezelésről beszél," jegyezte meg a doktornő.

Az is lehetséges, hogy a rákspecialisták már nincsenek annyira rossz véleményen az ilyen kiegészítő kezeléseknek a betegekre gyakorolt hatásairól, és az is, hogy a rákos betegek, akik kipróbálják ezeket az alternatív illetve kiegészítő gyógymódokat, készségesebben bevallják azokat, mondta a doktornő.

Az a négy cikk, amely rákbeteg gyerekekkel foglalkozott, azt sugallja, hogy "túlórában" sokkal szívesebben használták a kiegészítő terápiákat, bár a dolog bonyolult, mert kevés vizsgálat határozta meg az "alternatív gyógymódokat" ugyanilyen módon.

"A kiegészítő illetve alternatív gyógymód kifejezések használatának váltakozása a tanulmányokban valószínűleg a kutatók által ezekre használt különböző definicíóknak tudható be," mondta dr. Wallace Sampson, rákspecialista, a Scientific Review of Alternative Medicine szerkesztője.

Dr. Sampson megjegyezte, hogy az alternatív gyógymód elnevezés Európában a legelterjedtebb, és úgy véli, hogy ha ez Amerikában és elkezdett hódítani, akkor ez "a hirdetéseknek és a félreinformálásnak" tudható be, az alternatív módszerek gyakorlóinak köszönhetően.

"Nem igazán jó ötlet a betegek részéről, hogy mindent elhisznek a rákot gyógyító kuruzslóknak. Az embereknek sokkal szkeptikusabbnak kell lenniük," javasolta Cassileth.

Megjelent: Medical Tribune News Service

| alternatív, gyógymódok, rák, daganat, tumor, rosszindulatú daganat, rákbeteg, kiegészítő, terápia, komplementer, medicina
2002-07-31 21:52:33

Web Design & Development Prowebshop