Daganatos betegek gyógyítása

daganat, Neoplasma, tumor, Blastoma, rák, sugárterápia, terápia, gyógyítás, sugárfizika | Pulzus 2000 ;   Más-Kép Kft. | Padányi, J.

A daganatos betegek gyógyítására ma három lehetőségünk van: a sebészet, a sugárterápiás és a gyógyszeres kezelés. A sajnos mind gyakrabban felszínre kerülő, tudományosan nem bizonyított egyéb alternatív daganatgyógyító eljárások legtöbb esetben a beteg szervezetében súlyos károsodásokat okoznak, hasznot csak a kezelést indikáló és végző "kuruzslónak" hoznak. Nemzetközi adatok alapján a daganatos betegek közel 2/3-ánál lenne szükség a sugárterápiás eljárások valamelyik formájának alkalmazására. Sajnos a hazai sugárterápia elmaradottsága, a kevés és korszerűtlen géppark, a szakembergárda hiánya miatt a lakosság számához viszonyítva nálunk hal meg a legtöbb férfi rákos megbetegedésben, s a nők is a harmadik helyen állnak a halálozási statisztikában.

Az utóbbi években jelentős fejlesztések történtek a sugárterápia területén. Új, korszerű sugárforrásokat állítottak üzembe, új centrumok (Nyíregyháza, Gyula) kezdték meg működésüket, vagy kezdik el hamarosan (Kecskemét). Ennek ellenére még mindig csak hat, 20 évnél idősebb besugárzó készülék van üzemben, holott ezek a készülékek 10 év után amortizálódnak.

A rosszindulatú daganatos megbetegedések és az ebből adódó halálozások száma világszerte évről-évre emelkedik. Hazánkban ezen a vonalon különösen tragikus a helyzet. Évente kb. 45 ezer új daganatos megbetegedést diagnosztizálnak, ez a szám 20 éve még 30 ezer volt. Magyarországon jelenleg 12 sugárterápiás centrum működik, földrajzilag elosztva. A cél és trend nem új centrumok kialakítása, hanem a meglévők megfelelő színvonalú berendezése. Ezt támasztják alá a szakmai irányelvek és a gazdaságosság is. Egy új osztály kialakítása, figyelembe véve a készülékek, műszerek árát, az építési költségeket, jóval meghaladja az egymilliárd forintot. Régiónknak a nyugatdunántúli betegek sugárterápiás ellátásában hatalmas előrelépést jelent, hogy hamarosan átadják Szombathelyen az új, korszerűen felszerelt sugárterápiás osztályt, melynek üzembe állításával lehetőségünk lesz a kor színvonalának és követelményeinek megfelelő gyógyításra.

 

A szombathelyi területi sugárterápiás osztályt csaknem fél évszázada, 1951-ben alakították ki. Ez volt az első vidéki sugárterápiás központ. Modern terápiás röntgen készülékekkel, közeli besugárzásra, tűzdelésre használatos rádium készítményekkel rendelkezett. A későbbiek folyamán azonban fokozatosan nőtt a lemaradásunk nemcsak a nyugati, hanem a szomszédos országokhoz viszonyítva is. 1969-ben egy magyar gyártmányú, Gravicert típusú telecobalt készüléket kaptunk. Ezt az egyetlen teleterápiás készüléket 25 évig kellett használnunk, mely idő alatt teljesen elhasználódott. Csak 1994-ben sikerült a Gravicert helyére egy új, modern igényeknek megfelelő sugárforrást telepíteni. Ez a kanadai gyártmányú Theratron telecobalt készülék volt. Az új készülék minőségi javulást jelentett betegellátásunkban, sajnos azonban a daganatos megbetegedések száma állandóan emelkedik, s egyre nagyobb a különbség az igény és a kapacitás között. Reggel 7 órától este fél 7-7 óráig kezelünk, két műszakban, megszakítás nélkül. Nemcsak a személyzet, hanem a gép sem bírja ezt a folyamatos megterhelést. Ha az új sugárterápia nem indulna be, olyan etikai tartalmú döntésekre kényszerülnénk, hogy szelektáljunk a sugárkezelésre váró betegek között. Ezt feltétlenül el akarjuk kerülni.

Az állandóan növekvő betegszám, a korszerű kezelésekhez elengedhetetlenül szükséges egyéb készülékek, műszerek hiánya, mind égetőbb, megoldandó feladattá tették az új onkológia kialakítását. Ennek elkerülhetetlenségét és fontosságát a kórház és a megye vezetése elismerte, a megye központi céltámogatást kért, melyet még az előző kormány jóváhagyott. Részben a kormányváltás, részben egyéb tényezők miatt, az új osztály építése csak 1996 elején kezdődhetett el. Az üzemeltetéshez szükséges gépek, műszerek, berendezések beszerzése biztosítottnak látszik. A szakmai irányelvek alapján összeállított tender pályázat elbírálása, a győztes céggel a szerződéskötés megtörtént.

A nemzetközi ajánlásoknak és a Magyar Nemzeti Rákkontroll Program célkitűzéseinek megfelelően a sugárterápia korszerű alapfeltételei biztosítva lesznek az új osztályon. A meglévő telecobalt készülék mellett második megavolt tele-terápiás berendezés, egy nagy energiájú duál foton lineáris gyorsító áll majd a gyógyítás szolgálatába. Ezzel a második készülékkel nemcsak a folyamatosan növekvő számú betegek ellátása lesz biztosított, hanem a két készülék sugárfizikai sajátosságaiból adódó előnyöket is ki tudjuk használni, a különböző daganatféleségeket a megfelelő sugárforrással tudjuk kezelni. A korszerű sugárterápiához azonban a sugárforrások mellett alapvető és nélkülözhetetlen készülékek, berendezések is kellenek (szimulátor, tervező rendszer, sugárfizikai mérőműszerek és berendezések stb.) Ezek az új osztályon rendelkezésre állnak.

A szimulátor a sugárkezelés pontos kivitelezéséhez elengedhetetlen. Segítségével a besugárzási feltételeket és paramétereket röntgen sugárzással történő átvilágítással ellenőrizhetjük.

Elsősorban a kuratív célú sugárkezeléshez elengedhetetlen a sugárterápia tervezése. Ehhez tervező rendszer szükséges. A legjobbnak tartott amerikai tervező rendszert sikerült beszerezni. Az új osztályon külön részlege lesz a sugárkezelési eljárások másik formájának, a közelbesugárzásnak, a brachyterápiának. Az eddig meglévő, korszerűtlen, csak méh daganatok kezelésére alkalmas berendezés helyett új készüléket kapunk, mellyel hörgő, végbél, nyelőcső, szájüregi, emlő daganatok közel besugárzását is elvégezhetjük.

Az új osztály megnyitása hatalmas előrelépést és fejlődést jelent régiónk közel 1 millió lakosa daganatos megbetegedésének sugárterápiás ellátásában. Az új, modern készülékek alkalmazásával reméljük, elérjük célunkat: Mind több daganatos beteget meggyógyítani.

Dr. Padányi János

ov. főorvos

Onkoradiológiai osztály Sugárterápia: a daganatot nagy energiájú, irányított részecskesugárral kezelik

| Daganat, Neoplasma, Tumor, Blastoma, Rák, sugárterápia, terápia, gyógyítás, sugárfizika
2002-08-02 16:18:29

Web Design & Development Prowebshop