Még mi okozhat rákot?

Az akrilamid a műanyagiparban és a víztisztításban használt vegyület. Mostanáig senki sem gyanította, hogy veszélyesen magas koncentrációban fordul elő a pirított és sült táplálékban, mint a sültkrumpli vagy a zabpehely. A vegyület a dohányfüstben is megtalálható.

akrilamid, carcinogén, rákkeltő, rák | InforMed Hírek 2003 ;1   InforMed | Glanz, J.
Az ivóvízben megengedett koncentrációja 0,5 mikrogramm/liter. A felfedezés véletlen műve: 5 évvel ezelőtt Svédország déli részén alagútépítés közben baleset kapcsán a munkások az akrilamidtól idegrendszeri károsodást szenvedtek.

Nincs adat arra, hogy a normális főzési folyamat során rákkeltő anyagok keletkeznének. Megállapították viszont, hogy a mikrosütőben elkészített krumpliban az akrilamid szint magasabb és a zöldségek is nagyobb koncentrációban tartalmazzák.

Egyértelműnek tűnik, hogy az akrilamid keletkezéséhez hő és idő szükséges. A szénhidrátok hő hatására cukorrá bomlanak le, különféle szénhidrátokból különböző cukor keletkezik, néhányból könnyebben jön létre akrilamid, mint másokból.

A szakértők nem reménykednek abban, hogy a táplálkozási szokások megváltoztathatók lennének. A WHO szerint annak ellenére, hogy a rákok egyharmadáról kiderült már, hogy a táplálkozás okozza, a két évtizedes felvilágosító munka csupán csekély javulást eredményezett, az elhízás és a rák gyakorisága tovább emelkedik.

Az akrilamid 1000-szer veszélyesebb, mint a legtöbb élelmiszerben található rákkeltő, naponta 70 mikrogramm kerül a szervezetbe a különféle élelmiszerekkel. A pirítást, sütést, grillezést örök idők óta használják, de soha nem olyan elterjedten, mint napjainkban.

| akrilamid, carcinogén, rákkeltő, rák
2005-06-08 16:23:31

Web Design & Development Prowebshop