Az emlőrák elleni küzdelem nem a műtéttel kezdődik!

A daganatos megbetegedés okozta halálozás Magyarországon régóta a második helyen áll. A női lakosság vezető haláloka ma is az emlőrák.
Nem lehet eléggé hangsúlyozni a szűrővizsgálatok fontosságát. Hiába küzdenek a gyógyítók (orvosok, nővérek, illetve egyéb, különböző szakemberek), ha a társadalom közreműködése hiányzik; talán ezért sem születhetett eleddig átütő eredmény a halálozási arány csökkentésében, a rák elleni küzdelemben. Most azonban összefogtak a civilszervezetek, az orvosszakma, a gazdasági szféra, a kormányzat és magánszemélyek az egészségért, a mellrák ellen.
A figyelemfelkeltő program keretében október 27-én, késő délután, Nancy Goodman Brinker amerikai nagykövetasszony vezetésével vonult át az egybegyűlt nagyközönség a szimbolikusan rózsaszínbe öltöztetett Lánchídon (a mellrák nemzetközi figyelemfelkeltő színe a rózsaszín).

emlőrákmegelőzés, mammográfia, szűrés | InforMed Hírek 2003 ;1   InforMed | Farkas, M.
Magyarországon 2001-ben 6150 emlődaganatos esetet regisztráltak és ugyanebben az évben 2342 nő halt meg mellrákban. Ezzel a gyakorisággal hazánk az európai országok sorrendjében a harmadik helyet foglalja el. A Kormány 2001-ben Népegészségügyi Programot hirdetett annak érdekében, hogy a mellrák halálozási arányát lényegesen csökkentse. A pályázat útján elnyerhető támogatásból 35 szűrőállomás kezdte meg munkáját országszerte.
A szervezett emlőszűrés 2001. decemberében indult. Behívó levelek segítségével, meghatározott időpontban várják szűrésre 45-65 év közötti nőket, azokat, akik az utóbbi két évben nem vettek részt mammográfiás szűrésen, és akiknek nincs más daganatos betegségük.
Fél év alatt 520 000 hölgy kapott levelet, 230 000-en meg is jelentek szűrésen (a megszólítottak 43,5 százaléka). Közülük 782 esetben végeztek műtétet. 484 asszonynál regisztráltak rosszindulatú daganatot, melynek a fele megnyugtatóan korai stádiumú, 15 mm alatti volt. Ezek közül a daganatok közül egyet sem lehetett még tapintani, panaszokat nem okozott. Ezek a nők, anyák, nagymamák a korai felismerésnek köszönhetően, a teljes gyógyulás reményében vehették igénybe a terápiát.

Az otthon havonta, rendszeresen végzett emlő-önvizsgálat segítségével is idejében felismerhető a mellrák, amely a közhiedelemmel ellentétben nem csak a 45-65 év közötti nők betegsége - bár ők a legveszélyeztetettebbek-, hanem a jóval fiatalabb nők, sőt, a férfiak megbetegedése is lehet.

Az idejekorán felismert emlőrákok jelentős része műtéttel, sugárterápiával és gyógyszeres kezeléssel (hormon- illetve kemoterápia) meggyógyítható!


Az “EGÉSZSÉG HÍDJA” összefogást az alábbi számlaszámon történő befizetéssel támogathatja:

11991102-02106755-10000472
MRL – AZ EGÉSZSÉG HÍDJA

| emlőrákmegelőzés, mammográfia, szűrés
2005-05-31 12:11:46
hirdetés
hírdetés

Web Design & Development Prowebshop