Azonosították a rákos sejteket terjesztő gént

A New York-i Albert Einstein-egyetem kutatói már tíz éve foglalkoznak a cyclin D1 génnel és az általa termelt fehérjével. Nemrégiben a Molecular Biology of the Cell című folyóiratban azt jelentették, hogy ha eltávolítják, „kiütik” ezt a gént a rákos sejtekből, megállítható a vándorlásuk.

rák, áttét, cyclin D1, metasztázis | InforMed Hírek 2003 ;1   InforMed | Dobos, L.
Ez a vándorlás, azaz az áttételnek nevezett folyamat a fő oka annak, hogy a rák halálos betegség.A betegek általában nem a primer rákba halnak bele, hanem abba, hogy a betegség továbbterjed a testükben. Ha megértjük, mi okozza az áttételt, új célpontokat tűzhetünk ki a betegség megállítása érdekében.
A csak a vándorló sejtekre célzott kezeléssel szelektívebben, kevésbé mérgező módon lehetne hatni a rákos folyamatokra. A kezelés kevesebb mellékhatással is járna, mint a jelenleg alkalmazott kemoterápia, amely mindenféle sejtosztódást meggátol.
Egerekkel végzett kísérletek során többféle gátló anyagot is találtak a cyclin D1 aktivitásának megfékezésére.A most folyó kutatások célja, hogy meg különböztessék a sejtek vándorlását a sejtek osztódásától, valamint, hogy egyes rosszindulatú sejteket fénysugárral tudjanak célpontnak kijelölni.
A kutatók szerint, ha sikerül lelassítani a betegség elfolyását, a rák nem feltétlenül lesz halálos betegség, hanem együtt lehet vele élni, akár csak a cukorbajjal.
| rák, áttét, cyclin D1, metasztázis
2005-06-10 11:14:10

Web Design & Development Prowebshop