Daganatsebészet kés nélkül – ultrahanggal

Egy új, kísérleti technológiával az orvosok a hagyományos sebészeti eljárások helyett ultrahanggal végezhetik el a daganatok megsemmisítését. Azok számára jelenthet ez elsősorban könnyebbséget, akik túlságosan rossz állapotban vannak ahhoz, hogy műtétet lehessen elvégezni rajtuk.

daganat, rák, ultrahang | InforMed Hírek 2004 ;2   InforMed | Dobos, L.
Jelenleg a májrák kezelésére való alkalmazásán dolgoznak a kutatók. A hagyományos ultrahangos eszközzel fel lehet deríteni és lokalizálni a daganatot, a nagy intenzitású eszköz pedig a daganat roncsolására alkalmas.
Hasonló módon történik ez ahhoz, amikor egy nagyítóval lángra lobbantjuk a papírt. A hang energiáját ugyanis fókuszálni lehet, és körülbelül 60 fokos hőmérsékletet lehet vele létrehozni. Ez a magas hő egy másodperc alatt elpusztítja a ráksejteket.

Az ultrahang-sugár csak lágy szöveteken vagy folyadékon képes áthatolni, így létre kell hozni az ún. „akusztikus ablakot”. Az elhalt szövetek ez után a természetes testfunkciókkal távoznak a szervezetből, állítják a kutatók.

Kínában több mint 3 ezer máj- és hasnyálmirigyrákos beteget kezeltek már ezzel az eljárással, és kutatások folynak egy londoni klinikán is. Jelenleg fájdalomcsökkentő hatása miatt is alkalmazzák az ultrahangkezelést.

Franciaországban a prosztatarákos betegek ultrahangkezelésével folynak kísérletek, az eddigi eredmények alapján ez biztonságosnak és hatásosnak tűnik, a kockázat pedig igen alacsony.

Az eljárás néhány előnye:
- Nem szükséges hozzá sugárkezelés
- Csökken a kórházban töltött napok száma
- Lehetővé teszi az ismételt kezeléseket
- Más kezelésekkel együtt is alkalmazható.

Az eljárás egy másik felhasználási területe a gyors vérzéscsillapítás, az ún. akusztikus hemosztázis. Ha sikerül a jelenlegi berendezések méretét lecsökkenteni, baleseti helyszíneken vagy háborús eseményeknél lehet nagy jelentősége.

UPI
| daganat, rák, ultrahang
2005-06-05 14:35:44

Web Design & Development Prowebshop