Forradalmi változás a rákgyógyszerek terén

Az FDA törzskönyvezte az Avastin nevű gyógyszert, amelynek alkalmazásától igen nagy előrelépést jósolnak a rákgyógyászatban.

Avastin, angiogenesis, rák, FDA | InforMed Hírek 2004 ;2   InforMed | Dobos, L.
A vastag- és végbélrák esetén ajánlott gyógyszer az első a piacon, amely úgy hat, hogy elzárja a daganathoz vezető tápláló ereket.

Egy harvardi kutatóorvos, dr. Judah Folkman már 30 éve kísérletezik az anti-angiogenezis nevű eljárással. Először 1998-ban jelentették be, hogy egereknél sikeresen gyógyítottak rákos megbetegedést.

A humánkísérletek eleinte azért voltak problematikusak, mert a gyakran végstádiumú betegek már a kemoterápiás gyógyszerelés következtében teljesen ellenállók lettek minden gyógyszerrel szemben.

A Genentech nevű biotechnológiai cég 2003. szeptemberében kezdte el tesztelni az Avastint. Ez egy genetikailag módosított fehérje, amely az erek növekedési faktoraihoz kötődik, és azokat semlegesíti.

Az Avastin az első ismert gyógyszer, amely bizonyítottan késlelteti a tumor növekedését, és jelentősen meghosszabbítja a betegek életét.

Dr. Folkman szerint a következő lépés az Avastin más rákfajtáknál történő kipróbálása lesz.

Az Avastinnak nincsenek olyan súlyos mellékhatásai, mint a kemoterápiának, bár igen ritkán előfordulhat vastagbél perforáció, melyet azonban viszont sebészileg megelőzni, illetve kezelni lehet.

Az FDA szerint az Avastinnal és kemoterápiával együttesen kezelt betegek átlagosan 5 hónappal tovább éltek, mint azok, akik csak kemoterápiában részesültek.

Azért úttörő jellegű ez a gyógyszer, mert egyrészt lehetőséget biztosít a különböző rákfajták elleni hatás megfigyelésére, másrészt az angiogenezis kutatásában is új távlatokat nyit meg. Hasonló ez ahhoz a folyamathoz, ahogy a Wright fivérek 1903-as első repülőútja megnyitotta az utat az ember Holdra szállásához, mondja dr. Folkman.

The Harvard Crimson Online
| Avastin, angiogenesis, rák, FDA
2005-06-05 15:05:12

Web Design & Development Prowebshop