Hogyan semlegesíti a rák a T-sejtek támadását

Azt már régóta tudjuk, hogy az immunrendszer képes felismerni és elpusztítani a ráksejteket, és bár az immunológiai harc lassíthatja a rák terjedését, általában sajnos a rák nyeri meg a csatát.

T-sejt, killer sejt, rák, immunrendszer | InforMed Hírek 2004 ;2   InforMed | Dobos, L.
A tudósok úgy vélik, ennek az lehet az oka, hogy az immunválasz nem elég erős, vagy nem tart elég hosszú ideig ahhoz, hogy érezhető hatást tudjon kifejteni. Ezért törekednek a kutatók arra, hogy olyan vakcinákat hozzanak létre, amelyek kiváltják és megerősítik az immunreakciót, és megnyújtják a hatás időtartamát.

Egy svájci és német kutatókból álló csoport elemezte a rákspecifikus antigént felismerő CD8 T-sejtek működését, azért, hogy jobban megértsék, hogyan kerülik el a daganatok az immuntámadást.

A CD8 T-sejteket citotoxikus vagy „killer-sejteknek” nevezik, mert elpusztítják a T-sejt által felismert antigént tartalmazó sejteket – ebben az esetben a melanoma-specifikus Melan-A/MART-1 antigént.Az áttétes melanómás betegek periferás véréből, bőr alatti áttéteiből és érintett nyirokcsomóiból vett CD8 T-sejtek elemzése során kiderült, hogy a daganat valamilyen módon semlegesíti a citotoxikus T-sejteket.

„A daganatokból izolált T-sejteknél világosan azonosítottuk a működési zavarokat” – mondta dr. Pedro Romero, a tanulmány vezetője. –„Ezzel szemben az ugyanilyen antigénspecifikus T-sejtek, amelyeket a periferális vérből különítettünk el, funkcionálisan működőképesnek bizonyultak.”

Ebből arra következtettek, hogy a daganat környezetében valami kikapcsolja a T-sejtek aktivitását, és elképzelték azt a mechanizmust, amelynek során a daganatok megmenekülnek az immunrendszer elől. – Ezeket a megfigyeléseket újfajta eszközök, mint például a fluoreszcens tetramerek kifejlesztése tette lehetővé, ennek segítségével lehetett azonosítani az antigénspecifikus CD8 T-sejteket.

A svájci csoport tovább vizsgálódott, és a daganatokból vett CD8 T-sejtek két kulcsfontosságú molekuláris hibáját sikerült azonosítaniuk: az immunrendszert ösztönző interferon gamma molekula csökkentett kibocsátását, valamint a sejtek elpusztításához szükséges perforin nevű protein nem megfelelő expresszióját.

Az a legfontosabb megfigyelés, hogy a daganat hatása visszafordíthatóknak tűnik. A CD8 T-sejtek igen hamar megszabadulnak hibáiktól, ha a citokineknek nevezett immunológiai faktorok hozzáadásával tenyésztjük őket a laboratóriumban. A sejtek egészségesek lesznek, szaporodnak, és helyreáll védekezőképességük.

A kutatócsoport már elkezdte a Melan-A/MART-1 antigén alapú vakcina klinikai kísérleteinek első fázisát.

„Még nem nyertük meg a háborút, de ha semlegesíteni tudjuk a daganat válaszát az immunológiai támadásra, eggyel kevesebb csatát kell már csak megvívnunk a győzelemért” – jelentették ki a kutatók.

Medical News Today
| T-sejt, killer sejt, rák, immunrendszer
2005-06-10 11:21:18

Web Design & Development Prowebshop