Az alkoholmentes sör véd a rák ellen

Laboratóriumban végzett állatkísérletek során japán kutatók megállapították, hogy az alkoholmentes sör fogyasztása segíthet a rák megelőzésében. Ha a rákot okozó vegyi anyagoknak kitett egerek alkoholmentes sört is kaptak, májuk, tüdejük és veséjük 85 százalékkal kisebb mértékben károsodott, mint azoké, akik kontrollképpen vizet ittak.

rák, sör, alkoholmentes, sör | InforMed Hírek 2005 ;3   InforMed | Dobos, L.
A kutatók szerint az alkoholmentes sörnek lehetnek olyan összetevői, amelyek megakadályozzák, hogy a karcinogén anyagok a sejtekhez kötődjenek.

– A tanulmány arra nem utal, hogy az alkoholtartalmú sörnek is ugyanilyen hatása lenne, mondja Szakae Arimoto-Kobajasi. – Az alkoholtartalmú sör fogyasztásának előnyeit és kockázatait még vizsgáljuk – mondta. Kobajasi szerint, ha az egereket a ráktól védő alkoholmentes sör tartalmát azonosítani lehetne, ételekhez és italokhoz adagolva csökkenthető lenne a rák kockázata.

Helen Shovelton, brit tüdőgyógyász szerint a kutatás eredményeit nem szabad úgy értelmezni, hogy az több alkohol fogyasztására ösztönözzön. – Nem bátorítanánk senkit, hogy rákmegelőzés céljából igyon több sört, mivel az alkohol bizonyíthatóan káros az egészségre.
Bár Shovelton üdvözölte a tanulmányt, más kutatók már kevésbé lelkesedtek.

-Mivel a sör igen bonyolult összetételű tápanyagokat tartalmaz, ez a tanulmány igen kis mértékben járul csak hozzá jelenlegi tudásunkhoz a tekintetben, hogy melyek a rák megelőzésében hasznos összetevők. Ráadásul egereken végezték, így a tanulmány következtetései direkt módon nem vonatkoztathatók az emberekre – állítja Lesley Walker, a brit rákkutató központ igazgatója.

A nyugati országokban az összes rák hat százalékát a súlyos alkoholfogyasztás okozza.

NewsFox
| rák, sör, alkoholmentes
2005-05-31 12:06:31

Web Design & Development Prowebshop